Bitterljuvt utkast från Roxette

Publicerad:
Uppdaterad:
Första volymen av ”Bag of trix”, en samling med tidigare osläppta Roxette-låtar, släpps 30 oktober.
Foto: Jonas Åkerlund
Första volymen av ”Bag of trix”, en samling med tidigare osläppta Roxette-låtar, släpps 30 oktober.

MUSIK

SINGEL I höst kommer en samling tidigare osläppta Roxette-låtar.

Första smakprovet känns först lättsamt, men blir för varje lyssning allt mer en hyllning till Marie Fredriksson.


Roxette
Let your heart dance with me
Warner


POP Det låg ett starkt vemod över Roxettes ”Good karma”.

Albumet kom två år innan Marie Fredriksson gick bort och var det sista duon spelade in tillsammans. Nu i efterhand är balladerna, där Marie briljerar som mest, nästan för svåra att lyssna på.

”Let your heart dance with me” var en av många låtar som Per Gessle skrev till albumet men som kom aldrig med, vilket känns förståeligt. Vid första lyssning låter det som något helt annat. Den är lättsam och optimistisk och sångaren beskriver låten som ”klassisk och simpel”.

Akustiska gitarrer och bekymmerslösa visslingar ger känslan av att duon tagit en sista minuten till värmen, slagit sig ner på en sandstrand och snackat gamla minnen fram till soluppgången.

Men lyssnar man noga slås man ändå av en stark melankoli.

2016, samma år som de släppte sitt sista album, tvingades Roxette ställa in livekarriären efter inrådan från Maries läkare. Men även tiden i studion blev tuff och hon kämpade in i det sista.

Kanske var det därför som de delade på sånginsatserna allt mer. Per stod för verserna och Marie sjöng refrängerna. Även här följer de samma mönster.

Det är främst Per som står bakom mikrofonen och får låten att kännas som en hyllning till deras vänskap och ett tack till Marie: ”You made it possible/By being beautiful/And so incredible” sjunger han men övergår sedan till en mer tungsint vädjan: ”Let your heart dance with me/Let me see you smile again”.

Rent musikaliskt är låten inte ett nödvändigt tillägg till Roxettes diskografi, vilket lär kunna appliceras på det mesta de släpper framöver.

Men omständigheterna får ”Let your heart dance with me” att kännas som något av det finaste Per Gessle och Marie Fredriksson hann göra tillsammans.


LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!


LÄS ÄLDRE SKIVRECENSIONER HÄR!


Följ Aftonbladet Musik på Facebook för full koll på allt inom musik

Publicerad:

LÄS VIDARE