Brandi Carlile tänjer gränser på lysande sätt

Publicerad 2021-10-08

Brandi Carlile gör sin bästa ”David Bowie runt 1976”-imitation.

ALBUM Det är när Brandi Carlile vågar ta sin americanapop långt in på främmande domäner som hon verkligen visar begåvning.

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus
Brandi Carlile
In these silent days
A Low Country Sound/Elektra/Warner

POP Efter 16 år av utmärkta skivor och flitigt turnerande befinner sig Brandi Carlile vid 41 års ålder äntligen där hon borde ha varit för länge sedan, i alla fall hemma i USA. Sexfaldigt Grammy-belönad, med engagerade fans som Elton John och Joni Mitchell och en hyllad självbiografi på New York Times bestsellerlista. Dessutom vital kraft i supergruppen The Highwomen.

Aktningen lär knappast minska av det vidsynta artisteri som Carlile visar upp på sitt sjunde album.

För det är när hon vågar ta sin americanapop långt in på främmande, rentav förbjudna domäner som hon verkligen demonstrerar begåvning.

Magnifika öppningsspåret ”Right on time” går närmast att beskriva som en powerballad. Till den tunga ”Sinners, saints and fools” stod Black Sabbath för en stor del av inspirationen. Och ”Letter to the past” hör till de allra finaste pianosånger som nämnde Elton aldrig har skrivit.

Lägg till detta insiktsfull lyrik om den sortens kärlek som kämpar sig fram trots två personers komplicerade mix av bagage, fel och brister.

Det är vuxen pop i den mest positiva av bemärkelser, precis som på förra albumet ”By the way, I forgive you” lyhört producerad av Dave Cobb och Shooter Jennings.

Allt som krävs för att Carlile ska nå en liknande position i Sverige som i hemlandet är förmodligen att någon låter henne komma hit och spela lite oftare.
BÄSTA SPÅR: ”Letter to the past”.


LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!


LÄS ÄLDRE SKIVRECENSIONER HÄR!


Följ Aftonbladet Musik på Facebook för full koll på allt inom musik