Skivrecensioner

Låtar som kunde blivit hits i annan verklighet

Av: 

Håkan Steen

Ryan Adams har blivit av med stora delar av sin publik de senaste två åren men fortsätter oförtrutet att göra skivor.
Ryan Adams har blivit av med stora delar av sin publik de senaste två åren men fortsätter oförtrutet att göra skivor.

MUSIK

ALBUM Ryan Adams släpper del två i den trilogi som av kända skäl ställdes in för två år sedan. För den som orkar lyssna är det ännu en gedigen samling låtar, med tydlig doft av 80-tal.

Betyg: 3 av 5 plus
Ryan Adams
Big colors
Pax-Am/Bertus

ROCK 2019 skulle bli ett Ryan Adams-år. Sångaren och låtskrivaren från North Carolina hade hela tre album klara för släpp.

Men bara någon vecka efter den nyheten publicerade New York Times sin artikel där sju kvinnor anklagade honom för sextrakasserier och psykisk misshandel.

Internet exploderade, Adams nekade, drog sig undan och bad senare om ursäkt.

När ett av de tre albumen, ”Wednesdays”, överraskningssläpptes i december i fjol valde många medier att inte låtsas om att skivan ens existerade.

Vi kom fram till att det mest journalistiskt intressanta var att recensera. Rätt eller fel går att diskutera i evighet, men Markus Larsson delade ut fyra plus och konstaterade att den lågmält akustiska skivan hörde till det bästa som Adams spelat in.

Nu kommer nästa del i trilogin. ”Ett soundtrack till en 80-talsfilm som inte existerar”, säger Adams själv. Gitarrer och arrangemang låter onekligen så och det västkustlätta temperamentet känns betydligt mer pop. Don Was är logiskt nog medproducent.

Och det är, för den som trots allt klarar av att skilja verk och person, i långa stunder ännu en väldigt gedigen Ryan Adams-skiva. Inte utan plumpar – den dumbrunstiga rockern ”Power” borde definitivt ha strukits – men låtar som ”Manchester”, ”Showtime” eller ”It’s so quiet, it’s loud” kunde i en annan verklighet sannolikt ha blivit både hits och nya konsertklassiker.
BÄSTA SPÅR: ”Showtime”.


LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!


LÄS ÄLDRE SKIVRECENSIONER HÄR!


Följ Aftonbladet Musik på Facebook för full koll på allt inom musik


ANNONS EXTERN LÄNK

Vita tänder i sommar? Köp tandblekning här – resultat på 30 minuter

Dentway

Publisert:

LÄS VIDARE

10 plattor från 1971 att damma av igen

ÄMNEN I ARTIKELN

Skivrecensioner

Musikrecensioner

Musik

Ryan Adams

Rock

Pop