Stor guide: Hetaste tv-spelen för resten av 2022

Datum, trailers, gameplay, eventuella toppar och floppar

Uppdaterad 2023-01-25 | Publicerad 2022-07-18

Andra halvan av 2022 kan bli en tv-spelssuccé med en rad spännande och efterlängtade titlar som rullar ut.

I synnerhet oktober har potential att bli en helt galen gaming-månad.

Här är de största spelen från juli och framåt, enligt Aftonbladets spelexpert Leo Pettersson.

Spikade datum

Stray

Släpps: 19 juli.
Genre: Äventyr
Plattformar: PS4, PS5 och PC.

Detta spel har kanske redan släppts när du läser detta. Men oavsett, det är inte varje dag ett renodlat kattspel når marknaden.

För det är vad ”Stray” är. Du tar rollen som en vilsen katt som befinner sig i en värld där människor inte längre existerar. Den är istället fylld av robotar, maskiner och virus och ditt uppdrag är att hitta hem till familjen igen – och längs vägen lösa pussel, springa iväg från faror, interagera med omgivningen och förstsås klösa på väggar och putta ner saker på tillsynes onödiga sätt. Ni vet, bete sig om en katt helt enkelt.

Ett minst sagt annorlunda, smågulligt och relativt mystiskt koncept som nog kan gå hem i vissa stugor. Det ser ut som att utvecklaren BlueTwelve Studio gjort ett fint jobb med att simulera en katts rörelser och beteenden och det ska bli spännande att se hur det spinner rent praktiskt.

Two Point Campus

Släpps: 9 augusti.
Genre: Simulator.
Plattformar: PS4, Xbox One och Nintendo Switch.

Vare sig det handlar om nöjesfält, sjukhus eller shoppingcenter har i alla fall jag alltid gillat att få låta fantasin löpa amok i olika simulationsspel. Men tanken på att bygga sin eget skolcampus har aldrig slagit mig. Men varför inte egentligen.

I ”Two point campus” ska man göra just detta – och genom att skapa en hemtrevlig (eller hemsk?) omgivning så influerar man skolans elever och formar deras vardag.

Ser ut att vara något för såväl unga som vuxna.

Rollerdrome

Släpps: 15 augusti.
Genre: Sport/skjutspel
Plattformar: PS4, PS5 och PC

Detta indie-spel från Roll7 har en synnerligen säregen och tilltalande design. Vi kastas in i någon form av ”retroframtid”, år 2030, där den nya sporten ”Rollerdrome” fungerar som en futuristisk gladiatorsport för massorna.

Men den här sporten var inte direkt aktuell under Colosseums storhetsdagar, då det handlar om skjutvapen i händerna på människor som åker rullskridskor.

Det är svårt att sätta fingret på hur bra det kommer att kännas med en kontroll i nävarna. Jag skulle dock ljuga om jag sa att det inte ser coolt ut – framför allt efter att ha sett en nysläppt video (ovan) där utvecklarna mer i detalj går in på hur tricksen funkar och slow motion-effekterna (med tydliga Max Pain-vibbar) luckrar upp.

The Lord of the Rings: Gollum

Släpps: 1 september.
Genre: Action/smygarspel.
Plattformar: PS4, PS5, Nintendo Switch, Xbox One, Xbox Series S/X och PC.

Genom åren har det släppts en rejäl mängd ”Sagan om ringen”-spel med minst sagt blandad kvalité (där ”Battle for Middle-earth” är en personlig favorit). Jag gillar när det provas något nytt ifrån J.R.R. Tolkiens fantastiska universum, så när nyheten först kom om ett smygarspel ur Gollums perspektiv hoppade jag direkt på hype-tåget. Premissen är ju lockande.

Sen kom Gameplay-trailern här början på juli och, ja... det ser ju nästan ut som ett Gameboy-spel. Grafiken är inte direkt Uruk high, om man säger så. Sen är det inte allt i världen, men i ett spel där jag förmodar att man främst ska undvika strider, för Gollum/Smeagol är inte någon Aragorn precis, så gör en stämningssättande omgivning väldigt stor skillnad.

Så ett varningens finger här. ”The Lord of the Rings: Gollum” går i riskzonen att bli en flopp. Och om Amazons kommande serie också blir det kan det bli en tuff höst för oss ”Sagan om ringen”-nördar.

Splatoon 3

Släpps: 9 september.
Genre: Tredjepersonsskjutare.
Plattformar: Nintendo Switch.

Världens kanske snällaste skjutspel är tillbaka. Vi snackar förstås om Nintendo- älsklingen ”Splatoon 3”.

Vissa banor kommer kännas igen medan andra är helt nya i det klassiska Turf War-läget med fyra mot fyra-strider online. Det nalkas förstås också nya Stringer-vapnen, som en ny bågformad vapentyp som gör det möjligt att skicka iväg bläck i sidled och vertikalt, en ny version av co-op-läget Salmon Run och inte minst en enspelarkampanj som marknadsförs som ”trevlig”.

Ja, det blir nog trevligt detta.

Evil West

Släpps: 20 september.
Genre: Tredjepersonsskjutare
Plattformar: PC, PS4, PS5, Xbox One och Xbox Series S/X.

Lagom till att höstmörkret börjar tränga sig in i vårt avlånga IKEA-land är det dags att att lyfta blicken mot den vilda västern. Och nog är den bra vild och elak i ”Evil West”.

Du tar rollen som en superhjälte i cowboy-boots som genom sci-fi-inspirerade fightingtekniker och vapen ska utrota horden av vampyrer som slagit rot i Amerikas vilda väst. Som många andra spelfantaster har varit inne på känns det som en hommage till gamingkuturen från 2010-talet: Linjärt, rakt på sakt och något för alla som bara är på jakt efter hjärndöd slakt.

Overwatch 2

Släpps: 4 oktober.
Genre: Förstapersonsskjutare
Plattformar: PC, PS4, PS5, Xbox One och Xbox Series S/X och Nintendo Switch.

Uppföljaren till dundersuccén ”Overwatch” blir gratis att spela när det släpps i början av oktober.

I mångt och mycket är det samma grundprinciper som började förtjusa oss för sex år sedan. Men Blizzard har sparat mycket krut till den här lanseringen och det nya 5v5-formatet (med bara en tank per lag) ser ut att kunna ruska om. Förstås blir det nya banor och hjältar, men det väntas också en hel del förändringar på de hjältar som följer med.

Ett enspelarläge kommer också att komma, fast först någon gång år 2023.

Marvel’s Midnight Suns

Släpps: 7 oktober.
Genre: Turordningsbaserat strategispel/RPG

Plattformar: PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series S/X och PC (kommer lanseras vid ett senare tillfälle till Nintendo Switch).

Iron Man, Hulken, Captain America, Wolverine, Spider-Man, Venom, Scarlet Witch, Doctor Strange, Captain Marvel, Blade, Ghost Rider, Magik, och Nico Minoru i ett och samma spel? Jo, tack. Med bara det sagt är ”Marvel's Midnight Suns” något som kittlar till i varje gamer med den minsta förkärlek till superhjältar. Och själva trailen (i videospelaren ovan) gör en inte mindre taggad. Det måste vara en av årets mest välgjorda – med ett väldigt passande låtval.

I denna mörka tolkning skapar du för första gången din egna superhjälte i Marvel’s universum (kallad ”hunter”) och får själv välja vilka krafter denne ska bära på. Sen allierar du dig med välkända hjältar för att slå tillbaka mot apokalyptiska fiender.

I en grupp om tre hjältar ska du använda deras färdigheter i en turordningsbaserad gameplay. Den som letar efter hjärtpumpande action som kräver snabba fingrar på kontrollen bör titta bort. Detta är snarare något för den strategiska taktikern.

Mario + Rabbids Sparks of Hope

Släpps: 20 oktober.
Genre: Turordningsbaserat strategiäventyrsspel.

Plattformar: Nintendo Switch.

Ubisoft och Nintendos underligt briljanta taktiska crossover är tillbaka. Denna gång ska Mario och kompani, däribland nytillskottet Rabbid Rosalina, försöka sätta stopp för en ny skurk: Cursa.

Det utlovas mer frihet än tidigare när ”drömlaget” tar sig igenom flera olika planeter för att träffa nya vänner – och möta nya fiender.

Scorn

Släpps: 21 oktober.
Genre: Skräck
Plattformar: Xbox Series S/X och PC

Passande till Halloween kommer det mest skräckinjagande och groteska spelet på denna lista: ”Scorn”.

Som ni kan se i trailern ovan är det motbjudande och inbjudande på samma gång – för oss som gillar den här typen av scenarion åtminstone.

Den serbiska utvecklaren Ebb Software har dragit sin konstnärliga inspiration från H. R. Giger (designern bakom monstren i kultfilmen ”Alien”) och den polske tecknaren Zdzisław Beksiński som var känd för sina drömlika skildringar av just död och apokalyps.

Det är oklart vilken roll vi som spelare egentligen får. Kommer det fokuseras på att lösa pussel och undvika faror eller ges vi chansen att slå tillbaka? Oavsett vilket är detta en mardröm som många av oss väntat länge på.

High on life

Släpps: 25 oktober.
Genre: Komisk förstapersonsskjutare.
Plattformar: Xbox One, Xbox Series S/X och PC

Ringer namnet Justin Roiland någon klocka?

Han är medskapare av tv-serien ”Rick and Morty” och gör även rösterna till båda dessa huvudkaraktärer.

Vid sidan om serieskapandet driver han spelstudion Squansh Games som bland annat står bakom hyllade ”Trover saves the universe”.

I slutet av oktober är det dags för nästa spel från Roiland och gänget. ”High on life” är den passande titeln för denna biopunk-inspirerade förstapersonsskjutare som tar sin plats i en framtid där en kartell av utomjordingar har tagit över mänskligheten och använder oss som droger. Du tar rollen som en prisjägare som med hjälp av levande alien-vapen (alla med olika personligheter) ska störta denna kartell.

Det verkar förstås helt galet och kommer säkert tillfredsställa alla ”Rick and Morty”-fans som har ett gamingintresse. Blir kanske årets mest komiska actionspel.

Gotham Knights

Släpps: 25 oktober.
Genre: Actionrollspel.
Plattformar: PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series S/X och PC.

Äntligen har det kommit ett release-datum för ”Gotham Knights”. Det är inklämt i en period då tonvis av andra intressanta lir ska släppas. Men ja, Batman har sin särskilda dragningskraft, även när han inte är med.

För i detta spel är Batman död och Gotham förlitar sig på att skyddas av Robin, Batgirl, Nightwing och Red Hood. Bara det låter intressant. Extra spännande blir det att det stödjer co-op.

Av allt att döma ser det ut som ett mörkt och brutalt Batman-spel... utan Batman då, förstås.

Call of Duty: Modern Warfare 2

Släpps: 28 oktober.
Genre: Förstapersonsskjutare.
Plattformar: PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series S/X och PC

Det känns nästan som att ett ”Call of Duty”-spel släpps varannan vecka. Men den här gången snackar vi inte om vilken titel som helst, utan ”Modern Warfare”.

I skrivande stund har trailern ovan omkring 29 miljoner tittningar. Ibland säger en siffra mer än tusen ord. Det här är en efterlängtad comeback, signerad Task Force 141.

Mycket mer än så kan inte sägas i nuläget. Vi kan bara till CoD-gudarna att kampanjen kan leva upp till de högt ställda förväntningarna. För ovanlighetens skull, när det kommer till FPS-spel, känns det som det viktigaste. I alla fall för mig.

Skull and Bones

Släpps: 8 november.
Genre: Tredjeperson/äventyr.
Plattformar: PS5, Xbox Series S/X, Google Stadia, PC och Amazon Luna

I november är det så äntligen dags för Ubisofts ”Sea of Thieves”-utmanare att sjösättas. ”Skull and bones” är namnet och detta tredjepersonsspel låter dig ta vid rodret som en piratkapten.

Det utspelar sig i slutet på 1600-talet i en värld som utvecklarna själva beskriver som ”ett helvete i paradiset”. Man väljer själv om detta äventyr görs på egen hand eller i en öppen multiplayer-värld – och det känns som att de flesta kommer välja det sistnämnda. Storskaliga sjöslag med och mot andra spelare online lär aldrig gå ur tiden.

Dock är det aningen för tidigt i processen för att avgöra hur lockande detta faktiskt är. Premissen är förstås lockande – men jag har inte sett något om svärd- eller skjutvapensstrider än. Utan dessa element kan det kanske bli lite låst. Speciellt med tanke på att styrningen av skeppen ser lite för enkel ut. Jag hoppas bara att ”Skull and bones” blir så autentiskt som femåringen i mig vill att det ska vara.

God of War: Ragnarök

Släpps: 9 november.
Genre: Action, hack ’n slash
Plattformar: PS4 och PS5

Behövs det ens en motivering?

Nej.

Årets mest efterlängtade spel, alla kategorier, släpps den 9 november och tar vid där mästerverket från 2018 lämnade oss.

Den senaste ”far och son”-trailern avslutas med att Kratos och Artreus står öga mot öga med Fenrir. Detta blir stort – men inte för stort för oss att döda.

Pokémon Scarlet & Violet

Släpps: 18 november.
Genre: Rollspel.
Plattformar: Nintendo Switch.

I våras provades ett nytt open world-koncept med ”Pokémon Legends: Arceus”. Med bättre dialoger och mer tilltalande grafik hade det kunnat bli en succé.

Därför känns det fint att kommande ”Pokémon Scarlet & Violet” fortsätter på den här nya banan och kanske lyfter monstren till nästa nivå. Sedan finns det också fler nyheter värda att lyfta fram.

Främst tänker jag på flerspelarläget där vi ska kunna spela fyra personer ihop online. Det känns ju synnerligen intressant.

Sen bryter Pokémon sitt mönster med professorerna. Detta blir första gången som två olika professorer finns med, beroende på vilken version av spelet du lirar. Dessutom är de inte döpta efter träd, utan namnen lyder Sada (i Scarlet) och Turo (i Violet), vilket förresten har fått fans att spekulera kring utformningen av de båda spelen. Dessa namn är nämligen snarlika spanskans ”dåtid” och ”framtid” (pasada och futuro).

Det vore ju inte första gången som det leks med namn efter det spanska språket: exempelvis Articuno, Zapdos, Moltres (uno, dos, tres).

The Callisto Protocol

Släpps: 2 december.
Genre: Överlevnadsskräck.
Plattformar: PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series S/X och PC.

”The Callisto Protocol” bör väl främst beskrivas som den spirituella uppföljaren till ”Dead Space”. Flera inom skapande Striking Distance Studio, däribland regissören Glen Schofield, ligger bakom ”Dead Space”-serien och detta brutala sci-fi-spel ser ut att gå tillbaka till rötterna.

En mörk, brutal stämning på någon död måne med intima fighter på en rymdstation? Tack gärna – eller ska jag säga hjärna?

För om det är något som fastnar hos mig i den senaste trailern, som kom ut för en månad sedan, är det den sista scenen när en skalle bits av på mitten av någon vidunderlig skapelse. Det här bådar för upprättelse.

Obekräftade datum

Hogwarts Legacy

Släpps: Fjärde kvartalet, 2022.
Genre: Action RPG.
Plattformar: PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series S/X och PC.

Bland de spel som vi fortfarande väntar på ett satt datum för vore det en skymf att börja i någon annan ände än vid Hogwarts.

Ni vet vad det handlar om vid det här laget: Du skapar din egen trollkarl eller häxa, väljer vilket elevhem vederbörande ska representera och ger dig ut på ett magiskt rollspelsäventyr i en tid långt före Harry Potter och eller någon av de andra karaktärerna från J.K Rowlings böcker ens var påtänkta.

Detta är ett sådant spel som nästan låter för bra för att vara sant, eller hur? Det är på många sätt allt som jag någonsin skulle vilja ha av ett ”Harry Potter”-spel. Om bara hälften av mina förväntningar uppfylls blir jag nöjd.

Det har ju försenats om och om igen – och ärligt talat, ta er tid, Avalanche Software. Ni är förlåtna om ni håller allt ni lovar, om ni så släpper det 2025. Men ni krossar många hjärtan om ni sjabblar bort det här med en framstressad och ofärdig release.

FIFA 23 och UFL

Släpps: Någon gång 2022.
Genre: Fotboll.
Plattformar: PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series S/X, PC och Switch.

Det är märkliga tider för fotbollsspel.

I höst någon gång släpps traditionsenligt ett nytt ”Fifa”. Men det blir det sista med det namnet. På grund av rättighetskäbbel byter EA Sports anrika fotbollspel namn till ”EA Sports FC”.

Nu lovar EA Sports förvisso att det ska bli det ”bästa Fifa-spelet” någonsin. Men ja, vad ska de annars säga? Jag förmodar att det snarare sparas mer krut till nästa år då flaggskeppet går under ny paroll, men jag kanske har fel.

Förhoppningsvis har jag också fel om nya uppstickaren ”UFL” (Ultimate Football League) som är ett gratisspel som ska komma ut någon gång under året. Det gavs inte de bästa av intryck när det först annonserades i våras. Men man måste ju gilla deras självironi.

Kolla bara de sista minuterna i videon ovan, där de oblygt visar upp att det långt ifrån är en färdig produkt som de jobbar med. Strikerz, som utvecklaren heter, förtjänar respekt för den ärliga insikten om hur svårt det måste vara att få alla bitar på plats för ett fungerande fotbollsspel.

Och på tal om fungerande fotbollsspel... Jag kan tyvärr inte hitta några nyheter om vad som komma skall för Efootball, men enligt diverse forum-inlägg jag har läst ska den senaste patchen ha fixat till en del av spelets initiala katastrofläge.

World of Warcraft: Dragonflight

Släpps: Någon gång 2022.
Genre: MMORPG.
Plattformar: PC

Den nionde expansionen i World of Warcraft stavas ”Dragonflight”.

Som vanligt med ”Wow” blir det rena gregiskan för dem som inte spelar det, men nytt leveltak blir åtminstone 70 och vi introduceras till den nya rasen Dracthyr (både för Horde och Alliance) som bara kan vara den nya hero-klassen evoker.

Parallellt händer det grejer på Classic-fronten, där nästa expansion blir ”Wrath of the Lich King.

Exakt när dessa expansioner sker vet vi inte än, men det blir innan året är över.