Herman Lindqvist om kungaserien: ”Befarar det värsta”

Historikern skeptisk: Jag tror inte det blir särskilt roligt

Publicerad:
Uppdaterad:
Kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia 1976.
Foto: TT
Kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia 1976.

TV

Kung Carl XVI Gustafs liv blir dramaserie.

I den kommer hans liv att skildras – från barndomen till monark.

– Jag tror inte det kommer att bli av och jag tror inte det kommer bli särskilt roligt, säger historikern Herman Lindqvist.

Sveriges nuvarande kung Carl XVI Gustafs, 74, liv blir tv-serie, rapporterar Variety. Det är TV4 och C More som planerar att producera dramadokumentärserien, inspirerad av den hyllade brittiska ”The crown”.

I serien, som ännu inte fått något namn, ska hela kungafamiljen porträtteras. Men störst fokus kommer att ligga på Carl XVI Gustaf och hans liv, från barndomen till dagens monark.

Det är Åsa Lantz som står för manus. För henne är det lite av ett passionsprojekt och hon har under flera år följt kungen och kungafamiljen i researchsyfte. Åsa Lantz har tidigare gjort liknande produktioner och skrivit manuset till ”Selma” om författaren Selma Lagerlöf liv, som Helena Bergström gestaltade.

Foto: Erhan Güner
Kungafamiljen på Sveriges nationaldag 1999.

Hovet kontaktades flera år sedan

Hovets informationschef Margareta Thorgren säger till Aftonbladet att de har känt till projektet i ett antal år, och att de har varit i kontakt med Åsa Lantz.

– Hon förklarade att hon planerade att skriva ett manus kring kungens uppväxt. Hon har också beskrivit det som en dramadokumentär. Utifrån det bad Åsa att få ställa ett antal olika frågor gällande de dokumentära delarna, sånt som vi kan svara på. Hovet har sett det som viktigt att den dokumentära delen blir så sanningsenlig som möjligt, säger Thorngren.
 
TÄVLA MED AFTONBLADET I SCHLAGER MANAGER: Utmana familj och vänner - tävla här!
 

Är ni positivt inställda till projektet?

– Det får vi se när programmet sänds. Rent generellt är dokumentärfilmer av olika slag ofta intressanta. Det är klart att vi hoppas på att det blir en fin serie som speglar olika delar i kungens uppväxt.

Serien kommer att påminna om ”The crown”. Är ni eller kungen bekanta med den serien?

– Det är vi absolut. Men om kungen tittar på ”The crown” kan jag inte uttala mig om.

Foto: Pontus Orre
Herman Lindqvist med sin fru Liliana.

”Jag befarar det värsta”

Herman Lindqvist, journalist och historiker som länge följt hovet på nära håll, är skeptisk till projektet. Han tror dels inte att TV4 har resurserna som krävs och tycker att man riktar in sig på en kort period som präglas av kungens liv i sus och dus.

– Jag tror inte det kommer att bli av och jag tror inte det kommer bli särskilt roligt, säger han.

I stället gissar han att manusförfattarna kommer att ta ut svängarna med det lilla de har.

– De har funnit att det är den mest tv-mässiga perioden. Alltså kan man tro och befara att det bara blir massa hålligång, nattklubbar och sånt, säger Herman Lindqvist.

– Jag kan bara säga att jag befarar det värsta.

Foto: Evan Agostini

Drömmer om Joel Kinnaman som kungen

Till Dagens Nyheter säger manusförfattaren Åsa Lantz att de inte ens är i närheten av rollbesättningen. Men hon har redan siktet inställt på en potentiell huvudroll som hon inte kunnat släppa.

– En skådespelare som jag inte kan få bort från näthinnan är Joel Kinnaman. Jag ser honom lite snett bakifrån med det där sättet att hålla nacken rak och stram. Han skulle vara fantastisk som den vuxna kungen, men det är, som sagt, in my dreams...

 


Fler kungliga bilder och nyheter hittar du på Instagramkontot Kungligt med Jenny

Publicerad:

LÄS VIDARE