Gripen för mord igen - efter avslöjande i ny HBO-serie

Uppdaterad 2015-03-17 | Publicerad 2015-03-16

Miljardärssonen Robert Dursts bisarra förflutna dras upp till ytan

Miljardärssonen Robert Dursts historia är så bisarr att en film om hans liv ­sågades som icke trovärdig.

Antingen har han gång på gång lurat rättvisan eller så är han en av världens mest otursförföljda.

Nu har han återigen gripits för mord - samtidigt som det sista ­avsnittet av den sexdelade tv-­serien om hans liv sänds.

Om någon hade fantiserat ihop berättelsen om Robert Durst skulle lämpliga alternativ förmodligen varit att spärra in vederbörande eller åtminstone placera manuset i kategorin fantasy snarare än spänning.

Men den New York-födde 71-åringens verklighet överträffar dikten och nästa kapitel har bara börjat skrivas.

I helgen greps han nämligen igen, av allt att döma misstänkt för mord på sin vän och bundsförvant Susan ­Berman.

Dokumentärserie

Låt oss dock börja med det som gjort att Rober Dursts namn återigen sprids på nyhetssajter över världen: HBO:s doku­mentärserie ”The jinx: The life and deaths of Robert Durst”.

Det sjätte och sista avsnittet av den Oscars­nominerade dokumentärfilmaren och regissören Andrew Jareckis serie sändes i natt i USA.

Där har Robert Durst för första gången låtit sig intervjuas och ger sin syn på de orimliga omständig­heterna som kantat hans liv.

Frun försvann

Första gången som Durst, son till en fastighetsmogul i New York och arvinge till ett miljard­imperium, blev ett tabloid­namn var när hans fru Kathleen McCormack försvann 1982. De ska då ha legat i skilsmässa och trots att hennes familj snabbt misstänkte att Robert Durst ­mördat henne inleddes ingen rättslig process då ingen kropp kunde hittas.

Förrän 18 år senare.

Det var då författaren och journalisten Susan Berman, 55, mördades med ett skott i huvudet avlossat på nära håll i sitt hem i Benedict Canyon i Kalifornien. Hon hade varit nära vän till Robert och hans fru och försvarat honom när han ­beskylldes för att ligga bakom fruns försvinnande.

Vän hittad mördad

Polisen upptäckte hennes kropp efter att ha fått ett anonymt brev under jul­afton år 2000. Brevet beskrev att ”ett ­kadaver” kunde hittas i Bermans hem och inkluderade en felstavning av ­Beverly Hills till ”Beverley Hills”.

I ”The jinx” avslöjas ett mer än märkligt sammanträffande när Susan ­Bermans styvson under dokumentärens inspelning upptäcker ett brev som Robert ­skrivit till Susan i mars 1999. Brevet är av exakt samma typ som polisen mottog året efter - och med samma felstavning i postadressen.

Mordmisstänkt 2001

Robert Durst åtalades varken för fruns försvinnande eller för mordet på Susan Berman - men däremot var han formellt mordmisstänkt 2001.

Då hade han flyttat till Galveston i Texas­ - och greps misstänkt för att ha mördat sin granne och vän Morris Black. De båda tittade på tv när de enligt Durst hamnade i bråk, vilket resulterade i Morris Black dödades, styckades och dumpades i en vik. När en pojke hittade plastsäckar med likdelar upptäcktes mordet.

– Ingen förtjänar att dödas så. Få ­huvudet avhugget. Få armarna avhuggna. Få benen avhuggna. Och sedan packas ihop. Som sopor, sa en polis under rätte­gången.

Fälldes för styckning

Robert Durst fälldes i en rättegång 2003 för styckningen och för att ha gjort sig av med kroppen - men friades för mord då han hävdat självförsvar. Han uppgav att de hamnat i bråk och att han försökt ta tillbaka sin pistol som Black kommit över. Dessutom fälldes han för vapenbrott och för att ha flytt rättvisan.

– Jag mördade inte min bästa vän. Men jag styckade honom, sa Durst själv.

Mellan brott och rättegång hade miljardärs­sonen nämligen släppts fri mot borgen och flytt till Bethlehem i delstaten Pennsylvania. Där greps han av polis då han försökt snatta en kycklingmacka och plåster i en affär. Vid gripandet hade han hundratals dollar i fickorna - och drygt 37 000 dollar i sin bil.

Under sin tid på rymmen hade han dessutom rakat av sig hår och ögonbryn och klätt sig i kvinnokläder, i ett försök att undvika uppmärksamhet.

Juryn i rättegången uppges ha fångats av Robert Dursts charm när de friade ­honom för mordet. En känsla som dokumentärens regissör känner igen efter ­deras 20 timmar av intervjuer.

– Jag fann honom väldigt engagerande och rolig. Han är väldigt charmig, men samtidigt är det svårt att vara opåverkad när man skakar en hand som man vet har använts för att stycka en kropp, säger ­regissören Andrew Jareckis.

I dokumentären avslöjar Durst dessutom att han inte varit helt ärlig när han berättat om sin frus försvinnande 1982. Då uppgav han att den sista kontakten mellan dem var när han släppte av ­henne vid tågstationen och att hon sedan ringt ett samtal då hon lämnat parets hem utanför New York för att åka in till stan. Men i ”The jinx” säger han:

– Jag sa inte hela sanningen. Ingen ­säger hela sanningen.

Beredda att samarbeta

Nu återstår att se om Robert Durst berättar hela sanningen när han frågas ut av polisen i Los Angeles dit han förs ­efter helgens gripande. Hans advokat Chip ­Lewis uppger att de inte motsätter sig gripandet utan är beredda att samarbeta och svara på polisens frågor.

”Vi är lättade och även tacksamma mot alla som har varit behjälpliga i gripandet av Robert Durst. Vi hoppas att han ­äntligen kommer att hållas ansvarig för allt han har gjort” uppger Robert Dursts bror Douglas i ett uttalande, skriver AP.
 

Källor: HBO, Los Angeles Times, AP, KHOU.com, CNN, The New Yorker, Herald-Journal, The Journal News, Afton­bladet.
 

Fotnot: Sista avsnittet av HBO-serien om Robert Dursts liv släpps i Sverige i dag.

Ryan Gosling och Kirsten Dunst i ”All good things”.

FAMILJEFÖRETAGET DELÄGARE I FREEDOM TOWER FLYDDE FRÅN POLIS DOKUMENTÄRSERIEN

1943 Robert Durst föds den 12 april som son till fastighetsmogulen Seymour Durst, arvtagaren till ett mångmiljardimperium med fastigheter över hela Manhattan. Bland annat har familje­företaget Durst Organization köpt in sig i Freedom tower.

1950 Uppges ha bevittnat sin mors självmord när hon hoppar från ­taket på familjens hem i Scarsdale. Robert är då sju år gammal. I ­dokumentären förnekar han att han sett fallet, men säger att han sett henne stå på taket.

1973 Gifter sig med Kathleen McCormack som han uppvaktat under en tid och parets romans beskrivs som intensiv och lycklig.

1982 Kathleen Durst, tidigare McCormack, försvinner och fallet är ännu ouppklarat.

1990 Roberts bror Douglas utses till den som ska ta över familjeföretaget, vilket skapar en spricka mellan bröderna.

2000 Journalisten Susan Berman hittas på julafton död i sitt hem, ihjälskjuten på nära håll i vad som ser ut som en ren avrättning. Hon var vän med både Robert och Kathleen, och försvarade Robert ­efter fruns försvinnande. Susan agerade närmast som Roberts tales­person när anklagelser riktades mot honom.

2001 Durst grips i Galveston, ­Texas, efter att hans granne och vän Morris Blacks styckade kropp hittats i en flod. Durst flyr sedan efter att ha släppts fri via borgenssumma, men grips åter i november.

2003 I rättegången mot Durst frias han för mordet efter att ha hävdat självförsvar, men döms för att ha dumpat kroppen och för att han flytt. Domen blir fem års ­fängelse.

2005 Blir villkorligt frigiven, men när han besöker mordplatsen i dec­ember har han brutit mot villkoren och döms att avtjäna återstoden av straffet bakom galler.

2006 Släpps fri från fängelset den 1 mars.

2010 Filmen ”All good things” med ­Ryan Gosling och Kirsten Dunst har premiär. Den är baserad på Dursts osannolika liv och sågas av kritiker som icke trovärdig.

2014 Robert Durst grips och fälls för att ha u­rinerat på en hylla med godis i ett snabbköp i Houston. Han får betala 500 dollar i böter.

2015 Innan sista avsnittet av HBO-dokumentären, ”The jinx: The life and deaths of Robert Durst”, om hans liv har sänts grips Durst, ­misstänkt för mord.

Följ ämnen i artikeln