Tv-recensioner

”The wheel of time” saknar snusket och mörkret

Amazon har gjort beskedlig fantasy av ”Sagan om drakens återkomst”

Av: 

Karolina Fjellborg

”The wheel of time”.
”The wheel of time”.

TV

Betyg: 2 av 5 plus

Sagan om drakens återkomst

Prime Video

Del 1-6

Av Rafe Judkins, med bl a Rosamund Pike, Josha Stradowski, Marcus Rutherford, Zoë Robins, Barney Harris, Madeleine Madden, Daniel Henney, Álvaro Morte, Maria Doyle Kennedy, Sophie Okonedo.


TV-RECENSION Amazon har gjort en okej, dyr men dussinartad fantasyserie. Men vad de verkligen vill ha och behöver, är en snackis som slår brett och hårt.

Och det här är inte den.

FANTASY Amazon har gjort tv-serie av Robert Jordans ”The wheel of time”, eller ”Sagan om drakens återkomst” på svenska. En massiv bokserie med en myriad av karaktärer (internet säger mig att det rör sig om 2 782 stycken namngivna).

Ska en adaptation av ett så prominent verk behövas bedömas utifrån hur det står sig mot ”Game of thrones”? 

Egentligen inte.

Och är vi inte alla ändå trötta på jämförelserna med HBO:s fantasybest vid det här laget?

Jo, verkligen.

Men det är ingen idé att försöka komma runt den enorma draken i rummet: Jeff Bezos vill ha en ”GoT”-dräpare och försöker nu först med ”Sagan om drakens återkomst” och snart med ”Sagan om ringen”.

Än så länge går det så där.

”Sagan om drakens återkomst” är långt ifrån en kalkon och kommer säkerligen att tilltala genrens mest inbitna fans. Men trots en del brutala scener saknas det mänskliga mörker, det sofistikerade, tålmodiga intrigerande, den chockfaktor och det kittlande snusk som gjorde ”Game of thrones” till ett fenomen som likt en murbräcka slog hål i fantasyväggen och letade sig fram till de breda massorna.

Det här är mer kyskt och korrekt, med många unga, okända skådespelare i akut behov av varsin skopa karisma och ideliga magieffekter som döljer den beryktat höga prislappen förvånansvärt väl.

Man får ibland känslan av att ha råkat hamna mitt i ett lajv.

Kort sammanfattat handlar det om kampen mellan gott och ont, ljus och mörker, i en värld där tiden går i cykler och enbart kvinnor kan och får använda magi. 

Moiraine (Rosamunde Pike), som är medlem i den prominenta kvinnoorganisationen Aes Sedai, är på jakt efter ”den pånyttfödda draken”; en mäktig individ som antingen kan söndra eller frälsa världen, och nu snabbt måste värvas till den goda sidan.

Draken är dock inte själv medveten om att hen är just draken, men Moiraine och hennes livvakt al’Lan Mandragoran (Daniel Henney) hittar ett gäng troliga, lagom gamla kandidater i en liten by, och ger sig tillsammans med dem ut på en resa för att rädda världen.

Mycket är gjort rätt, en del scener är till och med vassa, och Pike ger välbehövlig tyngd till en ensemble med många flugviktare. Men helheten blir ändå för tam.

Tips: Håll utkik efter svenska Evelyn Mok i ett oväntat sammanhang.


”The wheel of time” har premiär på Prime Video den 19 november.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv

ANNONS

Få 12 månader till priset av 8! Den bästa underhållningen på HBO Max.

Extern länk från HBO Max

Beställ här!


Publisert:

LÄS VIDARE

Plus och minus med nya HBO Max

ÄMNEN I ARTIKELN

Tv-recensioner

Amazon

Game of thrones

Tv-serier

Evelyn Mok