Fantastisk dockfantasy, kuslig historielektion och ritualmord i Amazonas

Av: Karolina Fjellborg

Publicerad:
”The dark crystal: Age of resistance”, ”The terror: Infamy” och ”Frontera verde”.
Foto: Netflix/AMC.
”The dark crystal: Age of resistance”, ”The terror: Infamy” och ”Frontera verde”.

VECKANS STREAMINGTIPS ”The dark crystal: Age of resistance”, ”The terror: Infamy” och ”Frontera verde”.

The dark crystal: Age of resistance


Wow. Det kultiga fantasyäventyret ”Den mörka kristallen” från 1982 – av dockgurun och ”Mupparna”-skaparen Jim Henson och hans dockspelarkollega Frank Oz – har fått en prequel i serieform, regisserad av Louis Leterrier och producerad av The Jim Henson Company. Och den imponerar något oerhört, med ett fantastiskt dockarbete som känns retro och banbrytande på en och samma gång, röster av snitsare som Helena Bonham Carter, Eddie Izzard, Lena Headey och Alicia Vikander, och en magisk värld (Thra) att bli fullkomligt uppslukad av. Missa inte! (Även originalfilmen finns att se på Netflix, men den är inget måste för att komma in i handlingen.)
Netflix. Premiär i morgon


The terror: Infamy


För få såg den, men den första säsongen av den här skräckantologin från AMC, som handlade om den olycksaliga Franklinexpeditionen, var rena rama mästerverket och en av förra årets absolut bästa serier. Nu har säsong två börjat rullas ut på Amazon Prime Video, och även den är superelegant, långsamt pyrande och intelligent skräck på hög nivå. ”The terror: Infamy”, med Derek Mio i huvudrollen, utspelar sig under andra världskriget, och är en kuslig spökhistoria inspirerad av japansk folktro, men framför allt en mörk historielektion kring hur USA behandlade sin japanskättade befolkning efter attacken mot Pearl Harbour.
Amazon Prime Video


Frontera verde


Det var ett brutalt men talande sammanträffande att den här colombianska serien – som utspelar sig i Amazonas och blandar kriminalthriller med ockultism och en kraftig respekt för naturen – släpptes på Netflix mer eller mindre precis samtidigt som jordens lungor började brinna. ”Frontera verde – den gröna gränsen” följer Helena Poveda (Juana del Río). En ung polis från Bogotá som reser djupt in i Amazonas regnskog för att utreda flera bisarra ritualmord, och hamnar i en djungel av magi, hemligheter, ondska och chockerande sanningar om sitt eget ursprung. ”True detective” möter ”Jordskott”, typ.
Netflix


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


Publicerad:

LÄS VIDARE