Grinig favoritgubbe, belgisk spänning och inspirerande invandringshistorier

Av: Karolina Fjellborg

Publicerad:
”Curb your enthusiasm”, ”The day” och ”Little America”.
Foto: HBO/FBO/Apple TV+.
”Curb your enthusiasm”, ”The day” och ”Little America”.

VECKANS STREAMINGTIPS Larry David är i högform i nya säsongen av ”Curb your enthusiasm”. Belgiska ”The day” levererar på spänningsfronten. Och ”Little America” är en förbaskat fin liten antologi.

Curb your enthusiasm


En ny säsong av ”Curb your enthusiasm” (eller ”Simma lugnt, Larry!”, som den heter på SVT-språk) har börjat. Och den obekväma komedin, som faktiskt fyller 20 år i år, är i fin och aktuell form. Larry Davids griniga gubbe har mig bara ett par minuter in i säsongspremiären, när han på ett även för honom ovanligt aggressivt sätt sliter en selfiepinne ur händerna på ett par främlingar och knäcker den på mitten, för att lite senare välta en klunga med elsparkcyklar. Två saker jag själv ofta drömmer om att göra när samtiden är som mest irriterande. Andra tidstypiska teman, som det lär återkopplas till i senare avsnitt, kretsar kring metoo, Harvey Weinstein och Trump.
HBO Nordic. Nya avsnitt på måndagar


The day


Den här belgiska thrillerserien i tolv delar går i fyra nyanser av grådask och är inte direkt omedelbart beroendeframkallande. Men när den väl kommer i gång blir den riktigt spännande. ”De dag”, som originaltiteln lyder, utspelar sig i en liten flamländsk stad, och skildrar en gisslansituation på ett lokalt bankkontor ur flera olika perspektiv; polisens, rånarnas och offrens. Vartannat avsnitt inspelar sig på utsidan, och vartannat på insidan. Sophie Decleir är särskilt bra som den rutinerade gisslanförhandlaren Vos, som känner på sig att något inte riktigt stämmer.
SVT Play. Premiär på lördag


Little America


Invandringsantologin ”Little America” – utvecklad av bland andra ”Silicon Valleys” Kumail Nanjiani och med Alan Yang (”Master of none”) bland producenterna – är pärlan på Apple TV+ så här långt. I halvtimmeslånga, verklighetsbaserade avsnitt görs nedslag hos vanliga människor från världens olika hörn som av diverse anledningar har sökt ett bättre liv i USA. Det är inte en serie som är så politisk som man kan tro, då den egentligen inte gör några skarpa inlägg i migrationsdebatten från varken ena eller andra hållet, utan först och främst är intresserad av historieberättande, humanism och gott tv-hantverk. Inspirerande.
Apple TV+


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


LÄS VIDARE

Publicerad: