Joshua Jackson

Verklig skräckhistoria om en galen kirurg

Så bra är true crime-dramat ”Dr Death”

Av: 

Karolina Fjellborg

Joshua Jackson i ”Dr Death”.
Joshua Jackson i ”Dr Death”.

TV

TV-RECENSION Joshua Jackson skrämmer som neurokirurgen Christopher Duntsch, som invalidiserade en mängd, och till och med dödade ett par, av sina patienter i Texas.

Betyg: 3 av 5 plus
Dr Death
C More

Miniserie i åtta delar
Av Patrick Macmanus, med bl a Joshua Jackson, Christian Slater, Alec Baldwin, Grace Gummer, AnnaSophia Robb, Fred Lehne, Kelsey Grammer, Maryann Plunkett.


TRUE CRIME-DRAMA I miniserien ”Dr Death”, som är baserad på podcasten med samma namn, spelar Joshua Jackson den ökände neurokirurgen Christopher Duntsch, som lemlästade över 30 patienter, och även dödade ett par, under sin blodiga framfart i Dallas med omnejd, innan han till slut blev stoppad för ett par år sedan.
2017 sitter en frihetsberövad Duntsch och stirrar in i kameran medan vi hör spridda vittnesmål från hans patienter. Sedan tas vi tillbaka till 2012, då Madeline Beyer (Maryann Plunkett) ska bli opererad av den relativt unge storfräsaren doktor Duntsch, som verkar ha gjort någon sorts kometkarriär men nyligen har bytt sjukhus, av okänd anledning.
Efter operationen är Madelines ryggrad massakrerad, som något hanterat av en slaktare snarare än en kirurg – vilket får de äldre kollegorna Robert Henderson (Alec Baldwin) och Randall Kirby (Christian Slater) att reagera. De inser snart att Duntsch har fler havererade operationer på sitt samvete, och bestämmer sig för att försöka få hans licens indragen.
Men när de börjar gräva i Duntschs misslyckanden, och inser vidden av hans inkompetens, narcissism och moraliska fördärv, förvandlas det hela till ett rättegångsfall lett av den unga åklagaren Michelle Shughart (AnnaSophia Robb).
Handlingen hoppar fram och tillbaka i tiden – mellan Hendersons och Kirbys utredning och olika perioder i Duntschs privata och professionella liv – på ett överivrigt sätt som skapar onödig förvirring. Och tjockdräkten som Jackson i vissa scener tvingas lufsa runt i skulle kunna vara köpt i en skämtaffär.
Men som helhet är ändå ”Dr Death” en fängslande historia. Om en man som ville spela gud men var för korkad, för slarvig och för hög på både sig själv och kokain för att klara av det. Och om systemet som lät honom hållas, alldeles för länge.
Jackson är suverän som en vidrig men fascinerande kombination av talanglöshet, nonchalans och en farligt grandios självbild, och Baldwins och Slaters omaka kirurgpar – Henderson är samlad, Kirby mer högljudd och oberäknelig – ger den här skräckhistorien ur verkligheten en välbehövlig dos komisk lättnad.


”Dr Death” har premiär på TV4 Play och C More den 5 oktober.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte: Den nya muminmuggen för 2021 finns hos Cervera – beställ här!

Nordic Nest


Publisert:

LÄS VIDARE

Snart premiär! Så bra är nya säsongen av ”Solsidan”

ÄMNEN I ARTIKELN

Joshua Jackson

Christian Slater

Alec Baldwin

Tv-recensioner

Tv-serier