På spåret

”Ankan” och Marianne Ahrne valde fel ämne i Listan

Av: 

Jan-Olov Andersson

TV

Trots att de var sena på två av resmålen:
Johar Bendjelloul och Josefin Johansson plockade så många poäng på delfrågorna – om historia, geografi, politik, litteratur, musik – att det räckte till en solklar finalplats i ”På spåret”.

Där förra semifinalen i SVT:s populära frågelek blev en riktig rysare, som inte avgjordes förrän på allra sista musikfrågan, ”förstörde” blivande finalisterna Johar Bendjelloul och Josefin Johansson spänningen när de drog ifrån med hjälp av Listan ungefär halvvägs in i programmet.
Kanske förstörde Marianne Ahrne och Anders ”Ankan” Johansson det för sig själva.
Kristian Luuk försökte, som vanligt förgäves, få någon att nappa på ämnet Kända ester. Annars hade ”Ankan” och Marianne Förhistoria och Förarhistoria att välja mellan. Människoarter förr i tiden eller motorsport.
– Motorsport, det kan inte ”Jossan”, högg ”Ankan direkt.
– Ja, men va', ja, men va', vad är det här för kränkningar, svarade hon blixtsnabbt – och låtsaskränkt.

Överlägsna på frågorna

Domaren Fredrik Lindström berömde ”Ankan”, att man ska välja taktiskt, och det har nästan inget lag gjort hittills, alltså utgått för vad man tror att motståndarna inte kan.
Så blev det inte nu heller. Kändes som att ”Ankan” var lite sugen på motorsport, men att Marianne Ahrne var så mycket emot, att han gav med sig och valde Förhistoria. Om ”Jossan” är dålig på motorsport fick vi aldrig veta. Däremot att hon och Johar Bendjelloul var betydligt snabbare på att pricka in namnen på fyra förhistoriska människoarter än sina motståndare.
Där skaffade sig ”Jossan” och Johar en betryggande ledning. Fast främsta skälet till vinsten var att de trots att de förlorade två av resmålen (Dresden, Reykjavik), var desto mer överlägsna på frågorna kring dem.


Så bra var lagen:

Johar Bendjelloul och Josefin Johansson.

Johar Bendjelloul och Josefin Johansson.

Foto: Bo Håkansson, Bilduppdraget /SVT

Betyg: 4 av 5 plus
Johar Bendjelloul/Josefin Johansson
Han har varit programledare i Sveriges Radio och Sveriges Television. Blev nyligen värvad från public service till Dagens Nyheter. Hon är komiker, sångerska, skådespelerska och programledare och har hörts i många program i Sveriges Radio. Hans lite allvarligare framtoning och hennes medvetet flamsiga uppträdande fungerar utmärkt ihop. Kompletterar varandra bra kunskapsmässigt. Vann på höga 41 poäng. Värdiga finalister.


Marianne Ahrne och Anders ”Ankan” Johansson.

Foto: Bo Håkansson, Bilduppdraget /SVT


Betyg: 3 av 5 plus
Marianne Ahrne/Anders ”Ankan” Johansson
Hon är filmregissör och författare. Har varit filmkonsulent på Svenska Filminstitutet. Han är musiker, komiker och programledare och ena halvan av humorduon Anders och Måns. De gjorde julkalendern ”Skägget i brevlådan” för tio år sedan. Och ”Ankan” är ett original, i ordets bästa bemärkelse. Ganska bra på resmålen, betydligt svagare på frågorna kring dem. Fick ihop 31 poäng.


Så bra var musiken:

Betyg: 4 av 5 plus
Jag har inte lyssnat särskilt mycket, knappt alls, på Jennie Abrahamson. 40-årig sångerska från Umeå-trakten med fem album bakom sig och turnéer ihop med Ane Brun och Peter Gabriel. Hon gjorde både Paula Abduls ”Straight up” och Carly Simons ”You're so vain” till sina. Blev nyfiken, måste lyssna mer.


Veckans frisyr I: Josefin Johansson. Hade väl fyra, fem, sex nyanser av alla tänkbara färger. Fräckt!
Veckans frisyr II: Anders ”Ankan” Johanssons hår lever sitt eget liv, om än inte i lika hög grad som förra gången.
Veckans gläjdespridare: ”Jossan” och ”Ankan”, två deltagare som verkligen förstår att göra show av sitt tävlande.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa – låna pengar enkelt och sänk din ränta.

Advisa

Publisert:

LÄS VIDARE

”Jossar” – en riktig fullträff som tävlingspar i SVT:s ”På spåret”

ÄMNEN I ARTIKELN

På spåret

Johar Bendjelloul

Josefin Johansson

Kristian Luuk

Peter Gabriel

Ane Brun

Fredrik Lindström