En trivsam men inte speciellt skärpt väninneserie

Netflix räknar dock med en succé – och får förmodligen rätt

Publicerad:
Uppdaterad:
”Vad som än händer”.
Foto: Netflix.
”Vad som än händer”.

TV

TV-RECENSION Vin, doftljus och en mjuk filt borde ingå.
Det här är den sortens serie.


Vad som än händer
Netflix
Säsong 1
Av Maggie Friedman, med bl a Katherine Heigl, Sarah Chalke, Ali Skovbye, Roan Curtis, Ben Lawson, Beau Garrett, Yael Yurman, Chelah Horsdal.


DRAMA ”Firefly Lane”, eller ”Vad som än händer” som den heter på svenska, är baserad på Kristin Hannahs bok med samma namn, och handlar om Tully Hart och Kate Mularkey; två väldigt olika kvinnor, men bästa väninnor och vapendragare sedan 1974.
Det är då en snygg och cool men själsligt tilltufsad Tully (Ali Skovbye) flyttar in på Firefly Lane tillsammans med sin missbrukande hippiemamma ”Cloud” (Beau Garrett), och efter en traumatisk händelse blir bästa kompis med den blyga och nördiga Kate (Roan Curtis) – vars enorma glasögon med en tendens att halka längst ner på nästippen säger allt om hennes sociala status.
Serien följer sedan den smarta, roliga och högljudda men självdestruktiva och ensamma Tully, vars vuxna jag spelas av Katherine Heigl, och hennes förståndiga och ansvarstagande men osäkra säkerhetsnät Kate, som spelas av Sarah Chalke, genom fyra decennier, från tonår till medelålder. Men inte på ett linjärt sätt, utan med hjälp av ett oförtrutet tidshoppande, som tangerar det tvångsmässiga, inte alltid gör berättandet några tjänster, och vars utförande nog hade behövt lite mer omsorg (utöver ungdomsfilter, galen 80-talsstyling och tvivelaktig ålderssminkning).
På 80-talet påbörjar de två sina journalistkarriärer på en tv-station i Seattle, där den stilige australiensiske producenten och förre detta krigskorrespondenten Johnny Ryan (Ben Lawson) orsakar ett visst triangeldrama.
På 00-talet är Tully en känd talkshowvärd, medan Kate är en snart frånskild mamma som försöker ta sig ut i arbetslivet igen efter att ha valt bort karriären för familjen.
En speciellt skärpt serie är det inte, utan snarare en lite daterad och tjatig, ganska formelartad följetong om kvinnors vänskap, kärlek och prövningar, som ser billig ut och har en tydlig bismak av Hallmark-film. Trots den lite piffigare rollistan.
Men Heigl och Chalke är lätta att tycka om och väldigt bra tillsammans, och det är också Skovbye och Curtis (scenerna från 70-talet är överlag de starkaste), och serien har kvaliteter som många kommer att uppskatta. De tio avsnitten är lika lätta att se som de är att sedan glömma bort.
Och Netflix räknar uppenbarligen med succé.
Någon annan förklaring finns inte till det frustrerande antiklimaktiska slutet, som blir helt orimligt utan en fortsättning.


”Vad som än händer” har premiär på Netflix den 3 februari.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


Publicerad:

LÄS VIDARE