Spionserierna är vår tids monumentala tragedier

Passionen bubblar under den strama ytan i ”Falsk identitet” och ”The little drummer girl”

Dubbelspel. Skådespelerskan Charlie (Florence Pugh) förförs av agenten Gadi (Alexander Skarsgård) i ”The little drummer girl”. Malotru (Mathieu Kassovitz) i ”Falsk identitet” till vänster.

Agenterna i ”Falsk identitet” ställs mot IS och Putins hantlangare.

Men det största hotet kommer inifrån – när känslorna börjar svalla.

Den olidligt spännande tredje säsongen av ”Falsk identitet” (SVT), som finns att se på SVT Play till den 24 december, slutade i tragisk klimax. Det rörde sig om en chockartad offerhandling, utan att spoila för mycket. Samtidigt flydde den evigt plågade Malotru (Mathieu Kassovitz) österut efter dubbelspelet för att rädda Nadia (Zineb Triki), kvinnan han älskat i tre säsonger. Agentliv rimmar helt enkelt illa med lyckliga slut.

 

Tv-serierna om hemliga agenter är sällan annat än monumentala tragedier – där passionen bubblar under underrättelsetjänstens strama yta. Trots ett uppdrag där egna mänskliga hänsyn måste underordnas ett högre syfte, och där det viktigaste är att lyda order, krävs intuitiv list för att lyckas som agent. De måste helt enkelt vara skickliga skådespelare i socialt umgänge. Men vad händer egentligen när teatern blir alltför verklig?

Den poängen gör ”Old boy”-regissören Park Chan-wook makalöst stiligt i gastkramande ”The little drummer girl” (Cmore/TV4). Den sex avsnitt långa serien bygger på John le Carrés roman från 1983 om den israeliska underrättelsetjänstens blodiga jakt på palestinska terrorister i kölvattnet av attentatet ­under München-OS 1972. 

Den brittiska skådespelerskan Charlie (Florence Pugh) förförs och värvas av agenten Gadi (Alexander Skarsgård), på uppdrag av spionmästaren Kurtz (Michael Shannon), för att infiltrera det palestinska lägret. Även om mystiske Gadi lockar handlar Charlies drivkraft lika mycket om att, som Kurtz säger, få spela sin största huvudroll hittills i livet.

Den smärta skådespeleriet orsakar är ett centralt tema även i ”The Americans” (Netflix/TV8). Där lajvar två sovjetiska agenter amerikansk medelklass­familj, samtidigt som de hänsynslöst tvingas infiltrera andra människors liv, förföra och mörda.

 

I ”Falsk identitet” har dubbelspelet gränser, här är underrättelsearbete ett jobb, inte nödvändigtvis hela livet. Samtidigt är det farligt, kräver ett högt pris och verkar oerhört beroendeframkallande. Trots allt Malotru och Marina (Sara Giraudeau) tvingas gå igenom fortsätter de välja ett solitärt agentliv före familj och vänner.

I säsong fyra är båda i Moskva bland ryska cybernätverk och påverkans­kampanjer, heta frågor som seriens skapare Éric Rochant ännu en gång så skickligt nosat upp och grävt djupare i. I ett sidospår kliver skrivbordsnörden Jonas (Artus) fram som slug (nåja) agent i jakt på de sista ledar­gestalterna inom det söndrade IS.

Tempot är lugnare, med ett hemmakontor stukat av tredje säsongens katastrofer och under hård granskning. Till och med Malotrus självförtroende sviktar, för även om få slår honom ute på fältet är han vilsen i den nya underrättelsevärldens tekniska framkant. Malotru tjatar om lugn och ro, men hamnar i en världspolitisk rävsax.

Och värst av allt, han börjar bli kär igen.

 

Paris Hilton och ”The fat jew” i ”The american meme”.

Veckans...

… dokumentär. ”The American meme” (Netflix) av Bert Marcus är en överraskande intressant skildring av några som byggt imperier på sociala medier, bland andra Paris Hilton, ”The fat jew” och vine-drottningen Brittany Furlan. De må ha blivit rika, men knappast särskilt lyckliga. ”Jag hatar människor”, säger Kirill ”The slut whisperer” Bichutsky som dricker sig redlös för att stå ut med jobbet; att åka runt på nattklubbar och hälla champagne över tjejers ansikten.

Hugh Grant.

… drama. ”En engelsk skandal” (SVT) är utsökt skriven tv-dramatik, framförd minst lika briljant av Hugh Grant i rollen som partiledaren
Jeremy Thorpe som i slutet av 60-talet ställdes inför rätta för en mordkomplott. Ben Whishaw spelar Norman Scott, ministerns hemlige älskare. Gripande, spännande och tragikomiskt.

 

… födelsedag. På söndag fyller drottning Silvia 75 år och inför det har hon träffat Claes Elfsberg för en intervju (som finns på SVT Play). Mammans depressioner, pappans nazistiska kopplingar och kärleken till Brasilien är några ämnen som tas upp.

Kim Larsens hyllningskonsert.

… julvaka. För den som inte pallar ”Bingolottos” (TV4) traditionsenliga vaka på söndag sänder SVT2 en dansk hyllningskonsert till Kim Larsen som avled den 30 september. Jag kommer att kolla för att få höra öppningsraden till klassikern ”Hvad gør vi nu, lille du”: ”Jeg kom til verden på 5. sal, min far var tosset min mor var normal”.

 

… komedi. ”The Kominsky method”­ (Netflix) handlar om vänskapen mellan två äldre män i showbiz, spelade av Michael Douglas och Alan Arkin. Traditionell men lite fin ändå, särskilt för att komma från bredbente ”Two and a half men”-­skaparen Chuck Lorre.