En bra idé – men ett enformigt utförande

En amerikan tar sig an Palmeutredningen i SVT-komedin ”We got this”

Publicerad:
Uppdaterad:
”We got this”.
Foto: Peter Cederling/SVT.
”We got this”.

TV

TV-RECENSION En aningslös amerikan med en stor skatteskuld försöker lösa Palmemordet för att få belöningen på 50 miljoner kronor, i konspirationskomedin ”We got this”. Som har sina stunder men aldrig riktigt lyfter.


We got this
SVT

Säsong 1
Av Schiaffino Musarra, med bl a Schiaffino Musarra, Alexander Karim, Olle Sarri, Anki Larsson, Sandra Andreis, Christian Svensson, Hans Mosesson, Lennart Jähkel, Judith Paris.


KOMEDI ”The big Lebowski” (som i bröderna Coens kriminalkomedi från 1998) möter Palmeutredningen. Så har SVT beskrivit den här konspirationskomedin av och med amerikanske Schiaffino Musarra, som sedan länge är bosatt i Sverige.
Och även om man rent generellt ska dra öronen åt sig när den typen av jämförelser med tidigare, kultiga verk kommer på tal, är det en ganska bra pitch – och att göra humor av den evighetslånga, av diverse teorier kantade svenska följetong som har pågått sedan 1986, sedd genom utländska ögon, är verkligen ingen dålig idé.

Musarra spelar George English. En aningslös mansbebistyp som, efter att ha insett att han har en stor skatteskuld som måste betalas, träffar en tokig tant som har tappat bort sin katt, och genom henne halkar in på Palmemordet och bestämmer sig för att försöka lösa det för att få belöningen på 50 miljoner kronor.
Han slår sig ihop med sin journalistkompis (Alexander Karim), en stissig konspirationsteoretiker (Olle Sarri) och en mystisk bibliotekarie (Anki Larsson) och gör tillsammans med dem ett par rätt makalösa genombrott. Men deras privatspanande uppskattas inte av alla, och ett par ljusskygga typer ledda av den före detta legosoldaten Mindy Van der Graaf (Judith Paris) är dem hack i häl...
”We got this” har sina stunder och tilltalet är om inte annat eget. Men det sinne för satir som ”The big Lebowski”-referensen utlovade saknas och serien lyfter aldrig riktigt, utan är, trots en habil rollista och en udda, charmigt ovårdad närvaro i Musarra, under långa perioder faktiskt rätt enformig. Med en färgskala så dämpad att den gränsar till det dassiga, kufiska karaktärer som känns skruvade på det forcerade sättet och blir enerverande ganska snabbt, och en övertro på hur roligt det är med svenskar som pratar dålig engelska i kombination med en amerikan som pratar dålig svenska.

Patrik Eklund, som står för konceptuerande regi och även har varit med och skrivit manus, lyckades bättre med förra årets ”Revansch”, som inte bara hade ett liknande utseende utan även en liknande rollista (med Larsson, Sarri, Jimmy Lindström och Pia Halvorsen) – men var betydligt roligare och mer kärnfull.


”We got this” har premiär på SVT Play den 1 maj, och i SVT1 den 3 maj.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


Publicerad:

LÄS VIDARE