Tv-recensioner

Kvinnlig jättebebis i uppfriskande småstadshyllning

SVT har en vältajmad pärla i roliga ”Falkenberg forever”

Av: 

Karolina Fjellborg

TV

TV-RECENSION Johanna Runevad står för vårens hittills härligaste överraskning. Hennes småstadshyllning ”Falkenberg forever” – om Sveriges kanske nöjdaste kvinna – är en alldeles förtjusande tv-seriedebut.

STOR GUIDE: SERIERNA ATT SE NU

Veckans hetaste streamingtips

Tv-serienyheter för hemkarantänen

Svenska serierna du inte får missa i vår


Betyg: 4 av 5 plus
Falkenberg forever

SVT
Säsong 1
Av Johanna Runevad, med bl a Johanna Runevad, Annika Andersson, Victor Iván, Ester Uddén, Oskar Laring, Anders Axelsson.


”Falkenberg forever”.

DRAMAKOMEDI Ibland dyker en ny röst upp från vad som känns som ingenstans, och levererar en liten pärla med perfekt tonträff, vid precis rätt tillfälle. Och det är vad som händer här.

Johanna Runevad, nog okänd för de flesta, har skapat och spelar själv huvudrollen i dramakomedin ”Falkenberg forever”, och den är verkligen vad vi behöver just nu.

Väldigt rolig, och väldigt mycket feelgood – med udd och med poänger om att leva som, och var, man själv vill och att vägra falla för förändringstrycket.

Runevad spelar Maria. En snart 30-årig kvinna som bor kvar (gratis) hemma hos sin mamma (Annika Andersson) i Falkenberg, och jobbar lite halvhjärtat som vikarie på skolan. Hon har varken pluggat, rest, gjort karriär eller byggt bo med någon, eller ens tagit körkort, men är hur nöjd som helst med livet.
Men nu börjar hennes bekymmersfria tillvaro att ruckas.

Barn, giftermål och annat vuxet beteende har börjat inkräkta på festligheten i hennes gamla kompisgäng, och plötsligt dyker Marias före detta Jonathan (Victor Iván) – som har tjänat pengar, jobbat i USA och nu bosatt sig i Stockholm med en präktig sambo (Ines Milans) – upp i Falkenberg och ifrågasätter hennes livsval. Samtidigt som Marias mamma och hennes danske man (Martin Høgsted) lite försiktigt börjar uttrycka vissa förväntningar på ansvarstagande från Marias sida.
Är det dags för Maria att växa upp? Se och göra någonting nytt? Eller ska hon fortsätta att leva sin dröm?
”Falkenberg forever” är något av det mest uppfriskande vi har sett på länge. En serie som kramar om småstaden och alla de som stannade kvar, och dessutom har en förtjusande och annorlunda antihjältinna i Maria. En sorts sällsynt, fullkomligt tanklös och självcentrerad kvinnobebis, som i sin totala renons på någon form av koll eller behov av att vara duktig flicka gör saker som att mata i sin gravida väninna en flaska vin utan att läsa på etiketten och försäkra sig om att det faktiskt är alkoholfritt.
Hon är odräglig, men också förbaskat rolig och, med sin befriande belåtenhet med både sig själv och sitt liv, något av en raritet.


”Falkenberg forever” har premiär i SVT den 30 mars.

3 andra roliga svenskar just nu:

  • På tal om vuxna som inte har lyckats växa upp: Se norska ”Aldrig vuxen” på Dplay, med Fredrik Hallgren i en av rollerna.
  • Klara Zimmergren är både rolig, vass och sympatisk i – och det allra bästa med – SVT:s dramakomedi ”Dejta”.
  • Hela ensemblen levererar i komediserien ”Sjölyckan”, som har börjat på en andra säsong på C More. Men allra mest gillar jag Marianne Mörck.

Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte: Den nya muminmuggen för 2021 finns hos Cervera – beställ här!

Nordic Nest


Publisert:

LÄS VIDARE

50 färska tv-serier att streama i vår

ÄMNEN I ARTIKELN

Tv-recensioner

Annika Andersson

Tv-serier

SVT, Sveriges Television

Falkenberg