Imponerande kuslig kyla i ”Fortitude”

Av: Karolina Fjellborg

Publicerad:
Uppdaterad:

Så bra är den nya brittiska skandinav-thrillern

1 av 2 | Foto: SVT
Växande snöboll av intriger Det händer mycket i norska Fortitude.

Sky Atlantic glider in på skandinaviskt territorium både geografiskt och stilmässigt med den här återhållsamma, kyliga psykologiska thrillern.

I det lilla arktiska samhället Fortitude – en ospecificerad del av Norge som påminner om Svalbard – lever några hundra invånare i fredligt samförstånd, med isbjörnsattacker som enda verkliga hot.

Tills en professor hittas död i sitt hem, och en mordutredning som riskerar att dra upp diverse mörka hemligheter till ytan tar fart.

Idyllen som skakas av utbrott av våld är förstås vältrampad tv-mark. Men den stelfrusna, isolerade, smått klaustrofobiska skådeplatsen – med sina speciella levnadsförhållanden och egensinniga invånare – ger ”Fortitude” en egen identitet.

Atmosfären är kuslig, med nästan övernaturliga vibbar. Landskapet är hotfullt och bländande, och den internationella ensemblen (bland andra Sofie Gråbøl som guvernör, Michael Gambon som döende, alkoholiserad naturfotograf och Stanley Tucci som influgen polis) imponerar.

Även om jag saknar ett emotionellt centrum; någon som kan alstra lite värme i denna växande snöboll av intriger, mord, villospår, otrohet, isbjörnar och mammutkadaver.

Premiär på söndag 22.00 SVT1

Publicerad: