Nio svenska tv-serier som sätter guldkant på hösten

Av: Karolina Fjellborg

Publicerad:
Foto: Viaplay/C More.

Jägare, vapenexport och skidåkning. En återvändande kostymfavorit, nytt från Jonas Gardells pålitliga penna – och superkombon Leif GW Persson och Robert Gustafsson.
Här är nio svenska serier att se fram emot hösten 2018.

Foto: Baldur Bragason/Kanal 5.
”Det som göms i snö”.

Det som göms i snö


Det är svårt att komma på en mer folkkär kombo än Leif GW Persson och Robert Gustafsson, och eftersom den förre har kläckt idén till, och den senare är huvudrollsinnehavare i, den här psykologiska kriminalserien, ligger förhandsintresset på topp. Gustafsson gör rollen som en polis som precis har kommit tillbaka efter en längre tids sjukskrivning och blir chef för en nystartad kalla fall-grupp, och spelar mot bland andra Johan Ulveson, Erik Johansson och la Langhammer.
Kanal 5, premiär den 21 augusti.


Foto: Viaplay.
”Ingen utan skuld”.

Ingen utan skuld


En politisk thrillerserie om "dubbelmoral och skuld", där Sveriges kontroversiella roll inom vapenexport hamnar under luppen. Jens Hultén gör huvudrollen som Robert Kastell. En före detta vapenhandlare som flydde landet och levde i exil i många år, och nu kommer tillbaka för att söka hämnd på den vän som försökte mörda honom. Vera Vitali från "Bonusfamiljen" gör den andra stora rollen, som krönikör, Krister Henriksson spelar transvestit, och i övriga roller syns bland andra Joel Spira, Simon J. Berger, Björn Bengtsson och Bahar Pars.
Viaplay, premiär i september.


Foto: Ulrika Malm/SVT.
”Springfloden”.

Springfloden


Julia Ragnarsson och Kjell Bergqvist är tillbaka som polisstudenten Olivia Rönning och den hemlöse före detta polisen Tom Stilton, i en andra säsong av kriminalsuccén "Springfloden", vars första säsong sändes våren 2016. Rolf och Cilla Börjlind har återigen skrivit manus, och den här gången är det deras bok ”Den tredje rösten” som ligger till grund – vilket betyder att Olivia och Tom nystar i hur mordet på en fransk cirkusartist och en hängd svensk tulltjänsteman hör ihop. Johan Widerberg är tack och lov tillbaka som fixaren "Minken", och hela säsong ett ligger ute på SVT Play för den som missade den, eller vill se om den.
SVT, säsongspremiär den 16 september.


Foto: Johan Paulin/SVT.
”Vår tid är nu”.

Vår tid är nu


En stor del av svenska folket har såklart väntat på säsong två av det här ypperliga kostymdramat om familjen Löwander och personalen på deras restaurang Djurgårdskällaren, och nu kommer den snart. Den tar sin början i december 1955, och lär bland annat handla mycket om de tilltagande motsättningarna mellan bröderna Peter (Adam Lundgren) och Gustaf (Mattias Nordkvist). Nya på rollistan är bland andra Tova Magnusson, Ingela Olsson och danska "Brottet"-stjärnan Sofie Gråbøl. (En månad före säsongspremiären läggs den första säsongen ut på Viaplay, och serien är även klar för en tredje säsong.)
SVT, säsongspremiär den 1 oktober.


Foto: Joakim Eriksson/Viaplay.
”Svartsjön”.

Svartsjön


Säsong två av thrillerserien "Svartsjön" är en prequel, som utspelar sig på ett behandlingshem på en ö, där skärgårdsidyllen snart "fördunklas av mörka hemligheter som verkar sträcka sig tillbaka till världskrigens bittra efterspel – och ännu längre tillbaka". (Någon har tydligen försvunnit spårlöst en gång i tiden.) Filip Berg är tillbaka som Johan, och den andra stora rollen görs av "Vår tid är nu"-stjärnan Hedda Stiernstedt, som spelar en ung mamma som kämpar för att få tillbaka vårdanden om sitt barn. Även Alida Morberg och Bahar Pars är med.
Viaplay/TV3, premiär i oktober.


Foto: Pär Bäckstrand/C More.
”Jägarna”.

Jägarna


Att göra en fortsättning på Kjell Sundvalls "Jägarna"-filmer (från 1996 respektive 2011) i tv-serieform låter, i alla fall på pappret, som ett projekt med potential – för en bredbent grabbig historia om våld, makt, grupptryck och machokultur. Den här gången är det Jens Jonsson som regisserar, men huvudrollsinnehavare är återigen Rolf Lassgård, som är tillbaka som den hemvändande polisen Erik Bäckström, som nu tydligen har flyttat hem till norr för gott.
C More, planerad premiär i november.


Foto: FLX.
”Andra åket”.

Andra åket


Efter framgångarna med "Bonusfamiljen" satsar SVT på ännu en Felix Herngren-serie. Den här är inspelad i Björkliden och beskrivs som en familjekomedi "om en familj som beslutar sig för att starta ett nytt liv långt bort från storstadens stress". Närmare bestämt i Björkfjället – en liten skidort allra längst upp i norr där ett litet hotell behöver tas om hand. På rollistan finns Sanna Sundqvist, Jakob Setterberg, Ida Engvoll, William Spetz, Bert-Åke Varg, Mattias Fransson och Lena T Hansson.
SVT, premiär i november.


Foto: Mikael Ginal/SVT.
”Sjukt oklar”.

Sjukt oklar


Situationskomedi med Clara Henry som den livskrisande 24-åriga Ellen. En impulsiv och konflikträdd tjej som gärna kastar sig in i saker men mindre gärna avslutar dem. Hon hoppade av gymnasiet i trean och gav sig ut och backpackade i flera år, men flyttade hem till mamma igen när pengarna tog slut. Nu bestämmer hon sig för att fejka ett liv som 16-åring och slutligen ta studenten. Något som är svårt att komma undan med – och blir ännu svårare när en gammal kärlek från Bali plötsligt dyker upp som hennes nya lärare.
SVT, premiär i december.


Foto: Peter Cederling/SVT.
Skådespelaren Rasmus Luthander med Simon Kaijser och Jonas Gardell.

De dagar som blommorna blommar


Efter de starka miniserierna "De halvt dolda" och "Torka aldrig tårar utan handskar" kommer ett nytt samarbete mellan Jonas Gardell (manus) och Simon Kaijser (regi) som det känns rimligt att ha väldigt höga förhoppningar på. "De dagar som blommorna blommar" beskrivs som ett tematiskt och stilmässigt systerverk till de tidigare serierna, och som en berättelse om förlust och överlevnad. Historien utspelar sig under sent 1970-tal, tidigt 1990-tal och nutid, och handlar om familjerna Munksås, Törnblad och Elofsson, som umgås som grannar i ett kedjehusområde utanför Stockholm, där fasaderna döljer smärta, sorg och saknad. Rollerna görs av Rasmus Luthander, Eva Röse, Anja Lundqvist, Johan Rheborg, Ulf Friberg, Rebecka Hemse, Jacob Ericksson, Magnus Krepper och Torkel Petersson.
SVT, sänds till jul.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


Publicerad:

LÄS VIDARE