Tidigare ”Idol”-deltagare: ”Vågar inte säga ifrån”

Uppdaterad 2018-08-14 | Publicerad 2016-11-16

Musikerförbundet har varslat ”Idol”-produktionen om strejk om inte arbetsförhållandena för deltagarna förbättras.

Nu stöttas fackets agerande av flera tidigare deltagare.

– Jag tycker att det är jättebra att de griper in och hjälper de stackars idolerna för till syvende och sist är det idolerna som gör programmet, säger Gabriel Alares.

En veckolön på 1 250 kronor före skatt. Krav på att vara tillgänglig i stort sett alla dygnets vakna timmar och kontrakt som binder upp deltagarna i upp till 10 år.

Det är några av detaljerna som fått Musikerförbundet att säga ifrån och nu varslat produktionsbolaget Fremantle om strejk om inte arbetsvillkoren för deltagarna i TV4:s talangsåpa förbättras.

Flera tidigare ”Idol”-deltagare sluter upp bakom fackets krav.

”Man ska bara vara tacksam”

Arantxa Alvarez, 24, tog sig till topp 20 i ”Idol” 2013, men fick aldrig betalt för sin medverkan. Ersättning får man först när man tagit sig vidare från den direktsända kvalveckan och börjat tävla i fredagsfinalerna.

– Det går ju inte att jobba vid sidan av om man är med, för schemat är så strikt. Det är typ bara en sån som Kevin Walker som kunde göra det, men han är ju undantaget. Det är inte många som är fotbollsproffs som tävlar i ”Idol”, säger hon.

Arantxa Alvarez, som nu är radiopratare i P3 och leder SVT Barnkanalens ”Morgonshowen”, säger att de flesta deltagare nog både är för rädda för att säga ifrån och känner att de ska vara tacksamma.

– Det blir en konstig mix av känslor. Man känner att man ska känna tacksamhet för att man får vara med i tävlingen och rädsla att om jag säger något så kanske folk tycker att jag är en bortskämd snorunge. Man vågar inte säga ifrån.

Hon tycker att det är bra att Musikerförbundet tar tag i arbetsförhållandena.

– Ja, gör man inte sin röst hörd så kommer ”Idol” fortsätta tycka att det är okej att göra så här. Det är bra att Musikerförbundet tar upp det här, säger hon.

Levde på sparpengar

Gabriel Alares, 33, som tävlade i ”Idol” 2013 levde på sparpengar under tiden i ”Idol”.

– Jag hade pengar undanstoppat så för mig var det inget problem, men det är klart, man blev inte rik på att vara med. Jag minns inte summan exakt, men det var knappast som att det kändes som en lön, säger han.

Både före och efter sin medverkan har Gabriel haft stora framgångar som låtskrivare. Nu har han också nyligen skrivit på ett artistkontrakt med ett av de större skivbolagen.

– Det är bra att Musikerförbundet finns. Jag tycker att det är jättebra att de griper in och hjälper de stackars idolerna för till syvende och sist är det idolerna som gör programmet, säger han.

Ludvig Turner, 23, skrattar när han får höra om strejkhotet mot ”Idol”.

– Shit, man skulle ha varit med i år så kanske man skulle kunna ha fått vettigt betalt, säger han.

”Bara symbolisk summa”

Turner tävlade i ”Idol” 2014 och spelar just nu in ett album med sin grupp Reach som åker på turné i vår.

– Man borde väl ha sagt ifrån, men de flesta i min säsong var nog bara tacksamma över att få spela i tv varje fredag. Det är nog anledningen att ingen sagt ifrån på samma sätt tidigare. Man har sånt fokus på att göra ett bra framträdande nästa vecka. Men nu i efterhand känner jag att det är helt rätt att Musikerförbundet tar upp det här. Pengarna man fick var ju bara en symbolisk summa för att det inte skulle vara gratisjobb eller ”slaveri”, säger han.

Molly Pettersson Hammar, 21, hade inte ens fyllt 16 när hon ställde upp i ”Idol” 2011 och den ersättning hon fick var ändå högre än studiebidraget.

– Jag tyckte typ att det var ganska mycket pengar. Men det är klart, det begärdes mycket av oss deltagare och hur mycket får man egentligen tillbaka?

Hon ställer frågan retoriskt.

– Jag tycker att det är bra att Musikerförbundet går in och visar att de har koll på sina musiker och artister. Det är viktigt att vi behandlas rätt, säger hon.