Tv-serier

”Kalifat” – en spännande balansakt

SVT:s nya thrillerserie tar sig an ämnet islamistisk radikalisering och svenska IS-terrorister

Av: 

Karolina Fjellborg

Gizem Erdogan och Aliette Opheim i ”Kalifat”.
Gizem Erdogan och Aliette Opheim i ”Kalifat”.

TV

TV-RECENSION Det är ingen enkel sak som ”Innan vi dör”-duon Wilhelm Behrman och Niklas Rockström har tagit sig an, och ”Kalifat” blir aldrig heller en total knockout. Men sevärd och angelägen är serien definitivt.

Betyg: 3 av 5 plus
Kalifat

SVT
Säsong 1
Av Wilhelm Behrman och Niklas Rockström, med bl a Aliette Opheim, Gizem Erdogan, Nora Rios, Amed Bozan, Albin Grenholm, Lancelot Ncube och Yussra El Abdouni.


THRILLER Hur gör man rumsren spänning av det brännande och extremt laddade ämnet islamistisk radikalisering och svenska IS-terrorister?
”Innan vi dör”-duon Wilhelm Behrman och Niklas Rockström gör ett klart presentabelt försök med thrillern ”Kalifat”, som har regisserats av Goran Kapetanović och är både spännande, tragisk, provocerande och oroande samtidigt.

Serien börjar i Raqqa i Syrien, där den nyblivna mamman Pervin (Gizem Erdogan) har börjat ångra att hon lämnade Sverige för att ansluta sig till IS tillsammans med sin man Husam (Amed Bozan). När hon kommer över en telefon tar hon kontakt med Säpo-agenten Fatima (Aliette Opheim), som lovar att hjälpa henne hem om hon kan leverera information om den terrorattack mot Sverige som Husam och hans kumpaner planerar.
Fatimas chefer på Säpos Mellanösternavdelning är dock märkligt ointresserade av hennes uppgifter, och snart befinner sig Fatima helt ute i kylan, avstängd och direkt motarbetad.

Samtidigt, på en skola i Järva, är en ulv i fårakläder – elevassistenten Ibbe (Lancelot Ncube) – på jakt efter nya potentiella IS-fruar att skicka ner till Syrien, och han hittar två perfekta kandidater i de aggressivt pubertala bästisarna Sulle (Nora Rios) och Kerima (Amanda Sohrabi).
Att skildra IS inifrån på ett sätt som känns trovärdigt, och att på väldigt begränsad tid försöka illustrera mekanismerna bakom radikaliseringsprocessen i förorterna – samtidigt som man balanserar på en tunn lina mellan att å ena sidan undvika att spä på islamofobin och å andra sidan vara medveten om var de bortre gränserna för tittarens sympatier rimligtvis går när det gäller fullt frivilliga jihadister – är ingen enkel sak, och SVT verkar också räkna med att ”Kalifat” ska väcka starka reaktioner.

Behrman och Rockström navigerar dock det minerade territoriet huvudsakligen framgångsrikt – även om tråden med två missanpassade Svensson-bröder (Marcus Vögeli och Nils Wetterholm) som av någon icke speciellt utvecklad anledning har valt att bli islamistiska terrorister inte direkt övertygar, utan mest känns som en ängslig gardering.


”Kalifat” har premiär i SVT den 12 januari.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv

ANNONS

Bikinis, klänningar och strandkläder. Fynda sommarmode på Ellos sommar-rea!

Extern länk från Ellos

Till kampanjen!


Publisert:

LÄS VIDARE

50 färska tv-serier att streama i vår

ÄMNEN I ARTIKELN

Tv-serier

Kalifat (tv-serie)

Gizem Erdogan

Aliette Opheim

Tv-recensioner