Erik Haag: Lätt att vara avundsjuk på Ruben Östlund

Publicerad 2023-01-20

I kväll har nya humorserien "Padeldrömmar" premiär i TV4.

Erik Haag har varit med och skapat serien och spelar en av huvudrollerna.

– Padel är väl symbolen för att vara lyckad och leva ett lyckligt liv för våra huvudkaraktärer.

Nya serien "Padeldrömmar" handlar om vännerna Fabian (Björn Gustafsson, 36) och Hasse (Erik Haag, 55) som har en badmintonhall. De känner sig ganska misslyckade och trötta på var de befinner sig i livet när de plötsligt får en idé som kan ändra på allt – padel. Erik Haag har skrivit manuset ihop med regissören Anders Helgeson, utan att själv någonsin ha spelat padel.

”Som om en katt gjort en serie om padel”

– Jag hade aldrig spelat padel när vi började med det här. Nu har jag spelat padel. En gång, jag gjorde det tillsammans med tidningen Kupé för att göra reklam för vår serie. Det var jättekul men jag tror inte att jag kommer spela igen, skriver Erik Haag i ett mejl till Aftonbladet.

Han fortsätter:

– När vi gjorde serien bestämde jag mig tidigt för att inte lära mig så mycket om padel. Det kändes kul att inte ha så bra koll på själva temat för hela vår serie. Lite som om det var en katt eller utomjording som hade gjort en tv-serie om padel.

Varför är padel ett bra ämne för en humorserie?

– Att vi svenskar är så himla intresserade av nyheter och trender tycker jag är komiskt. Padel är ett tydligt exempel på det: helt plötsligt ville alla hoppa något för att det verkade vara det som alla andra höll på med just då.

– Om man stod utanför så undrade man lite vad som var på gång? Varifrån kom alla padelhallar ifrån helt plötsligt, och alla Tesla-bilar som stod parkerade utanför?

Erik Haag.

”Vi vill så gärna vara moderna”

Erik Haag menar att svenskar vekar ha en dragning åt det extrema om man jämför med andra länder, när det kommer till att anamma nya trender.

– När vi börjar med padel då börjar vi så in i helvete med padel! Vi vill så gärna vara moderna och först med det senaste. Det kan vara pokebowls, smarta telefoner eller toppluvor. Det ser bara lite kul när alla helt plötsligt har precis likadana toppluvor på sig, samtidigt.

Fast svenskarnas förhållande till trender har också en allvarligare sida, menar Erik Haag.

– Man blir lite nervös när man ser att det här är ett mönster som gäller överlag i vårt samhälle, både historiskt och i nutid. Vi är blixtsnabba att överge religion och tradition och bli supermoderna.

– Vi hade ett av världens starkaste flygvapen bara för att sen bestämma oss för knappt ha nåt försvar alls kvar. Det verkar gå väldigt fort för oss att byta riktning och springa allihopa åt ett nytt håll. Under min uppväxt pratade alla om solidaritet, men nu några decennier senare verkar alla söka motsatsen, som en motreaktion på 1970-talet. Vad sägs om att vara lite lagom för omväxlings skull?

Därför handlar ”Padeldrömmar” om mycket mer än bara en sport, menar han.

”Drömmen om att lyckas”

– Anders Helgeson och jag tyckte det var kul att göra en serie om två idioter som är de absolut sista att hänga på padeltåget. Precis när det just blir försent. Vi samlade väl lite på historier om padel i början, men sen visade det sig att serien inte kom att handla så mycket om själva padel.

– Det handlade mer om drömmen om padel. Eller drömmen att lyckas. Om att vara missnöjd med sin situation och att vilja bli framgångsrik men varken ha talang eller vilja att jobba jättehårt.

Erik Haag fortsätter:

– Det kan jag känna igen i mig själv. Det är liksom lättare att bara gå runt och vara avundsjuk på Ruben Östlund än att försöka få göra en egen film. Padel är väl symbolen för att vara lyckad och leva ett lyckligt liv för våra huvudkaraktärer.

Tror du att en och annan padelspelare kommer att kunna ta illa upp?

– Nej tvärtom tror jag. Jag tror att den svenska padelcommunityn kommer känna sig sedd! Vi målar upp en väldigt positiv bild av padel tycker jag. Vi var till och med och filmade på Padelmässan. Ja, det finns en padlemässa.

Erik Haag, Arantxa Álvarez och Björn Gustafsson.

Hur har det varit att arbeta med Björn Gustafsson och Arantxa Álvarez?

– Underbart. Vi skrattade jättemycket. Arantxa Álvarez är en naturbegåvning med otrolig energi och värme. Och Björn Gustafsson är den roligaste som finns. När vi kan hålla på och hitta på skämt åt varann och improvisera ihop med Ander Helgeson som har regisserat, det är det roligaste jag vet.

Saknar Björn Gustafsson

Under inspelningen kom han väldigt nära sin karaktär Hasse, skriver Erik Haag.

– Det är så knäppt. Men de blir levande på nåt sätt. Och man rycks med. Jag blev ledsen när min karaktär blev ledsen. Det blir lite psykodrama. Jag saknar att vara bredvid Björn sådär mycket hela tiden. Jag gillar honom.

– Det är jättekul att se ett helt universum växa fram kring karaktärer som man hittat på. Helt plötsligt finns nåt som inte fanns förut och det har Anders och jag fantiserat fram. Man fattar varför Stephen King och Selma Lagerlöf har orkat hålla igång.

Vad har du annars för dig under året som kommer?

– Min plan är köra på som vanligt. Hitta på och spela in tv-program. Skjutsa barn. Äta Lottas mat. Klippa gräset och lyssna på Miltärhistoriepodden.

Följ ämnen i artikeln