Mejla

Sandra Wejbro

Inte en lyxig köksö så långt ögat kan nå i SVT:s ”Kalifat”

Pervin (Gizem Erdogan) och Fatima (Aliette Opheim).
Pervin (Gizem Erdogan) och Fatima (Aliette Opheim).

TV

”Kalifat” är fri från ljus och fräsch inredning. I stället är den klaustrofobisk, intensiv och lite tossig – på ett härligt sätt.

SVT hade rätt när de förutspådde att det skulle bli debatt om nya tv-serien ”Kalifat”. Mycket har handlat om hur trovärdig skildringen av IS och islamisk radikalisering egentligen är. Skulle Säpo verkligen hantera ett terrorhot så här pass nipprigt? Räcker det att träffa en charmig hjälplärare för att man ska vilja dra på sig burka, kolla på avrättningsvideos och dra till Raqqa i Syrien?

Flera scener är det är svårt att sluta fnissa åt. Agenten Fatima (Aliette Opheim) kör ett solorace på Säpo redan från början och blir själv efterlyst när hon pistolhotat två poliser. IS-resenären Pervin (Gizem Erdogan) är minst sagt klumpig i sina försök att ge information åt Fatima för att få hennes hjälp att lämna Raqqa.

En av de scener krönikören tycker är lite tossig: Fatima (Aliette Opheim) pistolhotar två poliser.

 

Men viktigast är ändå att ”Kalifat” faktiskt lyckas med sin huvuduppgift – att skapa riktigt spännande tv-dramatik. Med högt tempo, oväntade vändningar och trådar som inte alltid behöver knytas ihop, men ändå tvinnas in i varandra, löper parallellt och startar och plötsligt slutar blir tv-serien ett imponerande bygge av intriger.

Framförallt lyckas ”Kalifat” framkalla en känsla av osäkerhet. Var har man den här historien egentligen? Vad vill den berätta? Och vilka är de goda och de onda?

 

Manusduon Wilhelm Behrman och Nicklas Rockström har tidigare gjort thrillersuccén ”Innan vi dör” (SVT), som åtminstone i sin första säsong lyckades skildra spänningen i infiltratörsrollen riktigt skickligt. Då var det Christian (Adam Pålsson) som avslöjade ett kriminellt nätverk, nu har vi Pervin bland terrordådsplanerande IS-män.

Regissören Goran Kapetanović, mest känd för filmen ”Min faster i Sarajevo” (2016), har en fin känsla för skådespeleri och miljöer som inte nödvändigtvis är de vanliga, högborgerliga man oftast ser skildras på tv. Här finns inte en lyxvilla eller takvåning med utsikt och köksö så långt ögat kan nå.

Små lägenheter och trånga rum med skinnsoffor och fördragna gardiner skruvar upp en klaustrofobisk känsla som passar temat exceptionellt väl.

 

I ”Kalifat” är tonåringarna livsfarliga eftersom de tenderar att se världen i svart och vitt – men också rörande sårbara i sin jakt på kärlek och sammanhang. Olika impulser virvlar runt i pubertala humörsvängningar, framförallt hos kompisarna Sulle (Nora Rios) och Kerima (Amanda Sohrabi) som byter basket och smygrökande mot rättfärdighetens berusande överlägsenhet inom den extrema islamismen.

Kerima (Amanda Sohrabi), storasyster Sulle (Nora Rios) och lillasyster Lisha (Yussra El Abdouni) på väg till Raqqa.

De är bästisar och jämlikar, men ”Kalifat” ser också tydligt den klyfta som öppnas mellan dem. Skyddsnätet som alltid finns där för Sulle som har en engagerad familj ställs mot bristen på ett sådant för Kerima som växt upp i social misär.

Den förrädiskt hjälpsamme islamisten Ibbe (Lancelot Ncube), Sulles sekulära pappa och Dolores (Monica Albornoz) som kämpar mot radikaliseringen ger en mångfacetterad bild av Sverige.

Med så hög tonträff känns det bara futtigt att hänga upp sig på ”Kalifats” mer bisarra ingredienser.

 

Graham Norton

Veckans...

…gala. På söndag kväll sänds britternas Oscarsgala, Bafta, exklusivt på Aftonbladet TV från kl 22 för alla med plusabbonemang. Bafta är minst lika stjärnspäckad som den amerikanska galan, men med en härligt sardonisk brittisk humor som inramning. Efter flera år med Stephen Fry och Joanna Lumley som galavärdar är det i år Graham Norton som fått det fina uppdraget. Jag kommer chatta med alla galafans under hela kvällen.

 

Taylor Swift.

...popcornkväll. Idag släpper Netflix två efterlängtade filmer – dels dokumentären ”Taylor Swift: Miss Americana” som kryper under skinnet på en av världens just nu största popartister, dels omåttligt hyllade ”Uncut Gems” där Adam Sandler spelar spelgalen juvelhandlare. Bara att bänka sig i tv-soffan.

 

...roligaste. För att få ett litet andhål i Melodifestivalen-hysterin kommer nya avsnitt av ”Curb your enthusiasm” (HBO Nordic) perfekt tajmade varje måndag. ”Seinfeld”-skaparen Larry David spelar en skruvad version av sig själv, bråkig, självisk och väldigt rolig. I första avsnittet hittar han ett perfekt sätt att bli av med påträngande personer – genom att sätta på sig en ”Make America great again”-keps.

 

…pepp. För alla fans av mastodontserien ”Babylon Berlin” som sändes på SVT förra året är det förmodligen glädjande nyheter att säsong tre precis haft premiär i Tyskland på Sky Deutschland. Hur länge vi svenskar får vänta är ännu oklart. Det rör sig om tolv nya avsnitt, baserade på andra boken i Volker Kutschers trilogi.

 

Andrés till höger med dejten Marcus.

…kärlekssåpa. Den här veckan har sjätte säsongen av ”Love island UK” (TV4 play) börjat visas, med intriger och känslostormar på en lyxig resort i sydafrikanska Kapstaden. På måndag har dessutom en ny säsong av ”Första dejten” premiär på SVT, där bland andra schlagerstjärnan Andrés Esteche ska försöka hitta kärleken.

 

ANNONS

Få naturligt vitare tänder hemma! Om du beställer idag kan du påbörja din behandling inom 1-2 dagar!

Extern länk från Dentway

Köp här!

Av: 

Sandra Wejbro

Publisert:

LÄS VIDARE

Ny svensk miniserie, globaliserade gangstrar och japansk filmskatt

ÄMNEN I ARTIKELN

Tv-serier

SVT, Sveriges Television

Kalifat (tv-serie)

Aliette Opheim

Gizem Erdogan

Raqqa

Islamism