Festlig Dracula, 90-talshiphop och åldersfixerad romans

Av: Karolina Fjellborg

Publicerad:
”Dracula”, ”Älskade Husby” och ”Gold digger”.
Foto: Netflix/Ola Hansson, Maud Nycander/BBC.
”Dracula”, ”Älskade Husby” och ”Gold digger”.

VECKANS STREAMINGTIPS ”Sherlock”-skaparnas Dracula-tolkning är en fest. Dokumentären ”Älskade Husby” bjuder på hiphop och nostalgi. Och mogen kvinna möter misstänkt ung man i smådumma ”Gold digger”.

Dracula


”Sherlock”-skaparna Mark Gatiss och Steven Moffat har satt tänderna i Bram Stokers odödliga blodsugare greve Dracula, och gjort en mustig, svulstigt gotisk och halvgalen miniserie i tre långfilmslånga delar. De utspelar sig under ett tidsspann på över 120 år, och blandar hyllningar till Hammer Horror-klassikerna med modernare inslag och mycket makaber humor. Danska Claes Bang har vansinnigt roligt med titelrollen, och Dolly Wells har fått många av de bästa replikerna som en stöddig nunna med en oväntad koppling till den klassiska Dracula-mytologin. En festlig vampyrfrossa för skräckkännare.
Netflix


Älskade Husby


En dokumentär i två delar av Marianne Gustavsson och Maud Nycander, som verkligen är värd att se, och fungerar både som ett nostalgiskt brev från en annan tid och ett intressant komplement till dagens förortsdebatt. ”Älskade Husby” handlar alltså om hur det såg ut i Stockholmsförorten Husby på 90-talet, med fokus på den då knoppande svenska hiphopkulturen (tänk The Latin Kings, Ken, Petter och Infinite Mass) och på fem nu medelålders personer – Soledad, Matte, Bahar, Facundo och Josselin – som föddes 1976 och växte upp som första generationens barn från miljonprogrammet. Mycket bra.
SVT Play

Foto: Maud Nycander.
”Älskade Husby”.

Gold digger


C More satsar på brittiskt snask med svajig kvalitet men dock en viss såpig dragningskraft så här efter årsskiftet. ”Deep water” – Englands svagare svar på amerikanska ”Big little lies” – hade nyligen premiär, och nästa vecka kommer ”Gold digger”. En sexdelad serie om den välbärgade, ensamstående 60-åriga kvinnan Julia (Julia Ormond) som har blivit lämnad av sin man och har tre smått hopplösa vuxna barn. När hon träffar den betydligt yngre Benjamin (Ben Barnes) och inleder ett förhållande är den stora frågan om han har ärliga avsikter eller om han är en sol-och-vårare. Dumt på många sätt, men inte helt utan kiosklitterära kvaliteter.
C More. Premiär på torsdag.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


Publicerad:

LÄS VIDARE