Publicerad:
Uppdaterad:

Jim Carrey briljerar i jätteledsna komediserien ”Kidding”

Av: Karolina Fjellborg

Publicerad:
Uppdaterad:
Jim Carrey i ”Kidding” på HBO Nordic.
Foto: Showtime
Jim Carrey i ”Kidding” på HBO Nordic.

TV-RECENSION Jim Carrey gör sin första stora tv-roll på nästan 25 år i ”Kidding”. En udda, vemodig dramakomedi som inte är något att skratta åt.


Kidding

HBO Nordic

Del 1-4

Av Dave Holstein, med bl a Jim Carrey, Frank Langella, Judy Greer, Cole Allen, Catherine Keener och Justin Kirk.


DRAMAKOMEDI Humorsupernovan Jim Carrey gör sin första stora tv-roll på närmare 25 år, och återförenas samtidigt med "Eternal sunshine of the spotless mind"-regissören Michel Gondry, i "Kidding". En djupt melankolisk dramakomedi om en vänlig man i en cynisk värld, som slits mellan det eviga solskenet i sitt inre och en bråddjup sorg som hotar att förtära honom.

Carrey är Jeff Piccirillo. En naiv, genuint godhjärtad och obotligt optimistisk man som i 30 års tid har underhållit och utbildat barn som den älskade, pedagogiska tv-personligheten Jeff Pickles, i dockshowen "Mr. Pickles' puppet time". (Fred Rogers från "Mister Rogers' neighborhood" lär vara förebilden.)

Men för ett år sedan förlorade han en av sina tvillingsöner i en bilolycka, och den grundläggande konflikten i "Kidding" handlar om hur Jeff med sitt oskuldsfulla sinnelag ska klara av att bearbeta den förlusten utan att förlora sitt förstånd – och på kuppen riskera att köra ett varumärke värt runt en miljard bara sett till försäljning av leksaker, filmer och böcker i botten.

Det senare är ett speciellt stort orosmoment för Seb (Frank Langella) – Jeffs pappa och showens exekutiva producent, som ser till finanserna framför allt och ger avslag på Jeffs önskan om att göra ett avsnitt om döden.

"Du är inte en verklig person – du är en man i en låda", säger han till sin svårt krisande son, samtidigt som han börjar förbereda "Mr. Pickles' puppet time" för en framtid utan Jeff.

Runt Jeff finns också exfrun Jill (Judy Greer), som har gått vidare med en ny man (Justin Kirk), den kvarvarande sonen Will (Cole Allen), som agerar ut i nytt, dåligt sällskap, och Jeffs syster Deirdre (Catherine Keener) – som gör dockorna till showen och har sina egna problem på hemmafronten.

Vemodiga "Kidding" ligger på andra sidan jordklotet jämfört med den yviga gummiansikte-humor som gjorde Carrey känd, och om det verkligen är en komedi så är det tv:s absolut ledsnaste. Men Carrey och resten av casten är lysande, i en udda, visuellt läcker pärla som står med den ena foten i Jeffs färgglada barnprogramsvärld och den andra i den grå, kalla verkligheten utanför.


Det första avsnittet av ”Kidding” finns ute på HBO Nordic redan nu, men den officiella premiären är den 10 september. Sedan följer ett nytt avsnitt varje måndag.


Se det här också: För Jim Carrey-älskaren är Netflix dokumentär "Jim och Andy", om inspelningen av Andy Kaufman-biografin "Man on the moon" (1999), ett måste.


Visste du att... Carrey är exekutiv producent för serien "I'm dying up here", som är inspirerad av hans egna erfarenheter som ung ståuppkomiker? Finns på HBO Nordic.


Just nu... ser du en inbiten humorist i ett allvarligt sammanhang även i Kanal 5:s kriminalserie "Det som göms i snö", där Robert Gustafsson spelar polis.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: