Sommarens hetaste serier – åtta titlar att ha extra span på

Av: Karolina Fjellborg

Publicerad:
”Stateless”, ”Miraklet” och ”Lovecraft country”.
Foto: Netflix/Sky/HBO.
”Stateless”, ”Miraklet” och ”Lovecraft country”.

Skräck, fantasy, ett italienskt mysterium och true crime. Här är de mest lovande tv-serierna sommaren 2020.

Foto: HBO Nordic.
”I may destroy you”.

I may destroy you


Sommarens första stora seriemåste har redan haft premiär. ”I may destroy you”, av och med Michaela Coel (”Chewing gum”), bygger på Coels egna erfarenheter och handlar om en partyglad och drogliberal London-tjej med en knoppande författarkarriär, vars liv förändras när hon får sin drink spetsad med en våldtäktsdrog. En modig, modern och annorlunda serie som trots tunga teman som våldtäkt, samtycke och sexuella gråzoner också har plats för humor.
HBO Nordic, nya avsnitt på måndagar


Foto: HBO.
”Perry Mason”.

Perry Mason


En riktig läcker, mörk och noirstilig HBO-tolkning av den klassiska försvarsadvokaten från Erle Stanley Gardners berättelser, med ”The Americans”-esset Matthew Rhys i huvudrollen. Serien utspelar sig i Los Angeles i början av 30-talet, där Mason hankar sig fram som småsliten privatdeckare – tills han tar sig an det gruvliga fallet med ett kidnappat och mördat spädbarn, och i och med det kommer in på den juridiska banan.
HBO Nordic, 22 juni


Foto: Sky.
”Miraklet”.

Miraklet


En ruggigt snygg, stämningsfull, sofistikerad och snabbt beroendeframkallande italiensk serie i åtta delar, av författaren Niccolò Ammaniti. Serien tar avstamp i vad som verkar vara ett mirakel – en madonnastaty som hittas hos en maffiaboss efter en polisrajd gråter stora mängder mänskligt blod – och följer sedan under åtta dagar några olika personer (bland andra premiärministern och en riktigt äcklig präst) som försöker förhålla sig till den livsförändrande händelsen.
SVT, 27 juni


Foto: HBO Nordic.
”I'll be gone in the dark”.

I'll be gone in the dark


Sommarens true crime-följetong, om en av USA:s värsta våldtäktsmän och mördare, The Golden State Killer, som härjade i Kalifornien från mitten av 70-talet till mitten av 80-talet, och tros vara skyldig till över 50 våldtäkter och tolv mord. Serien handlar om hans illdåd och offer, men lika mycket om journalisten och författaren Michelle McNamaras idoga arbete med att gräva i de flera decennier gamla, ouppklarade brotten. Hennes bok ”I'll be gone in the dark: One woman's obsessive search for the Golden State Killer”, som kom ut 2018, två år efter hennes död, ligger till grund för serien. Sex avsnitt.
HBO Nordic, 29 juni


Foto: Netflix.
”Stateless”.

Stateless


Hyllat australiensiskt drama med migrationstema, skapat och producerat av bland andra Cate Blanchett, med Yvonne Strahovski, Dominic West och Blanchett själv på rollistan. Serien i sex delar handlar om fyra främlingar vars liv korsas på en flyktingförläggning i öknen; en tysk flygvärdinna på rymmen från sektliknande förhållanden, en afghansk flykting som tillsammans med sin familj flyr från talibanerna, en ung australiensisk pappa som har tagit jobb som vakt för att försörja sin växande familj, och en byråkrat som försöker hantera en flyktingpolitisk skandal.
Netflix, 8 juli


Foto: BBC.
”Vi”.

Vi


Brittisk tragikomisk serie efter David Nicholls ”Us”, om ett äktenskap på upphällningen. Tom Hollander spelar en man som, trots att hans fru (Saskia Reeves) precis har meddelat att hon vill bryta upp, åker på Europasemester med sin dysfunktionella familj, med hopp om att vinna tillbaka sin frus kärlek och reparera sitt förhållande med sin son (Tom Taylor). Även danska Sofie Gråbøl är med på rollistan.
SVT, 8 augusti


Foto: HBO.
”Lovecraft country”.

Lovecraft country


Ny spännande HBO-satsning, skapad av Misha Green (”Underground”) och producerad av Jordan Peele och JJ Abrams. Ett skräckdrama baserat på Matt Ruffs bok med samma namn, som drar paralleller mellan författaren HP Lovecrafts bisarra skräck och rasismen i USA under Jim Crow-lagarna. Om hur Atticus Black (Jonathan Majors), tillsammans med sin vän Letitia (Jurnee Smollett-Bell) och farbror George (Courtney B Vance), ger sig ut på en roadtrip genom 1950-talets USA för att hitta sin försvunna pappa (Michael K Williams) – och möter både rasistisk terror och monster.
HBO Nordic, augusti


Foto: Netflix.
”Cursed”.

Cursed


Gustaf Skarsgård spelar trollkarlen Merlin i den här nya Netflix-serien, i vilken Frank Miller och Tom Wheeler sig an legenden om kung Artur på ett nytt sätt, med fokus på den unga kvinnan Nimue (som ska bli Damen i sjön). Huvudrollen spelas av Katherine Langford från ”13 skäl varför”.
Netflix, okänt datum


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


Publicerad:

LÄS VIDARE