Publicerad:
Uppdaterad:

Tät spänning – och antiklimax – i nya ”Line of duty”

Av: Karolina Fjellborg

Publicerad:
Uppdaterad:
 Vicky McClure, Martin Compston och Adrian Dunbar i ”Line of duty”.
Foto: Aidan Monaghan/BBC.
Vicky McClure, Martin Compston och Adrian Dunbar i ”Line of duty”.

TV-RECENSION Även i sin femte säsong är Jed Mercurios hyllade snutserie tät spänning man inte sliter sig från i första taget. Men det är inte riktigt den dynamit hela vägen in i mål som man har kommit att förvänta sig.


Line of duty

SVT
Säsong 5

Av Jed Mercurio, med bl a Martin Compston, Vicky McClure, Adrian Dunbar, Stephen Graham, Rochenda Sandall och Anna Maxwell Martin.


POLISTHRILLER Den förnämliga snutserien ”Line of duty” – om poliserna på antikorruptionsenheten AC-12, som utreder kollegor för eventuell korruption – är tillbaka med en femte säsong. Fylld till brädden av Jed Mercurios karaktäristiska favoritgrepp, som perfekt rollbesatta antagonister, en myriad av oväntade avslöjanden och vändningar, utbrott av plötsligt och chockerande våld, rappt polislingo där siffrorna och förkortningarna avlöser varandra, och svettiga förhörsscener som trotsar gemene mans uppmärksamhetsspann.
Ju mindre som sägs om handlingen i den senaste säsongen, desto bättre. Men upptakten är:
En grupp organiserade brottslingar kapar en polistransport med beslagtagna droger, och tre poliser skjuts ihjäl. AC-12 vädrar insiderinformation, och Kate Fleming (Vicky McClure) och Steve Arnott (Martin Compston) får upp ett spår kring en undercoverpolis vid namn John Corbett (Stephen Graham), som inte har hört av sig till sin kontaktperson på flera månader och verkar ha börjat köra sitt eget race.
Efter några snirkliga timmar, diverse villospår, en hel hög med döda kroppar och en del återknytanden till tidigare säsonger (var beredd att googla namn om du inte har hängt med från början), landar till slut det rafflande dramat på AC-12:s egen tröskel, där den här säsongen rundas av – och spelplanen börjar prepareras för nästa – efter den längsta och mest klaustrofobiska förhörsscenen i seriens historia.

Den är imponerande skickligt skriven och mycket välspelad, men upplösningen blir lite av en antiklimax. Den är tillfredsställande på sitt sätt, men inte den dynamit man förväntar sig, och som helhet pendlar säsongen mellan att vara briljant och att pröva både ens tålamod och rimlighetens och trovärdighetens bortre gränser.

”Line of duty” är, som vanligt, tät och intrikat spänning man inte sliter sig från i första taget, och den här säsongen bjuder på sin beskärda del av lysande skådespel. Framför allt av Graham, men också av Adrian Dunbar, Anna Maxwell Martin och Rochenda Sandall. Men (man törs knappt viska det), de första tecknen på en pangserie som har börjat gå i cirklar är härmed upptäcka.


Säsong fem av ”Line of duty” har premiär i SVT den 5 augusti.

Se det här också: En annan sevärd polisserie just nu är ”City on a hill”, med bland andra Kevin Bacon. Finns på HBO Nordic.


Visste du att... Jed Mercurios ”Bodyguard” (som finns på Netflix) kan vinna pris för bästa dramaserie på årets Emmygala? Konkurrenterna är bland andra ”Game of thrones”, ”Killing Eve” och ”Succession”.


Just nu... hoppas jag på att Shane Meadows och Jack Thornes tokhyllade nya miniserie ”The virtues”, med Stephen Graham i huvudrollen, snart kommer till svensk tv.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: