Tv-recensioner

”Schmigadoon!” både hyllar och driver med musikaler

Av: 

Karolina Fjellborg

”Schmigadoon!”.
”Schmigadoon!”.

TV

TV-RECENSION Apples musikalkomedi ”Schmigadoon!” är ett smittande entusiastiskt kärleksbrev till den klassiska amerikanska musikalen, såväl som en modern drift med dess föråldrade värderingar.

Betyg: 3 av 5 plus
Schmigadoon!

Apple TV+
Säsong 1
Av Cinco Paul och Ken Daurio, med bl a Cecily Strong, Keegan-Michael Key, Alan Cumming, Fred Armisen, Kristin Chenoweth, Aaron Tveit, Dove Cameron, Ariana DeBose, Jaime Camil.


MUSIKALKOMEDI Klassiska musikaler från genrens guldålder blir både hyllade och parodierade i ”Schmigadoon!”. En musikalkomedi som är exekutivt producerad av ”Saturday night live”-legendaren Lorne Michaels och har en stjärnspäckad rollista med talanger från både Broadway och SNL och annan tv-humor. (Själva titeln är en flirt med 40-talsmusikalen ”Brigadoon”, vars handling man också har hämtat inspiration från.)
Cecily Strong och Keegan-Michael Key spelar Melissa och Josh; ett helt vanligt par som har tappat gnistan efter ett par år tillsammans. För att hitta den igen ger de sig ut i naturen, där de snubblar in i en underlig stad i vilken människorna lever i en gammal musikal, med allt vad det innebär av idylliska kulisser, karamellfärgade kostymer, ideliga sång- och dansutbrott – och mossiga värderingar från förr för protagonisterna från samtiden att reagera på.

Där finns, bland andra, den stränga ledaren för ”mammor mot framtiden” (Kristin Chenoweth), som inte låter Melissa och Josh dela hotellrum eftersom de inte är gifta, och hennes hunsade man (Fred Armisen), som är pastor. Och där finns också en borgmästare (Alan Cumming) vars homosexualitet är uppenbar för de moderna besökarna, en smart skolfröken (Ariana DeBose) med en tragisk hemlighet, samt stadens tuffing (Aaron Tveit).
Melissa är, till skillnad från den mindre tålmodiga Josh, road till en början. Men snart visar det sig att det enda sättet att lämna staden på, är att gå över en bro med sin sanna kärlek. Och tillsammans kommer de inte ut...

Är de inte rätt för varandra, utan ämnade för några andra?

Det här är en (kanske lite väl) enkel historia, som är så nöjd med att låna från andra att den glömmer bort att bygga en egen kärlekshistoria som övertygar. Och en klar brist är att Key, som är en så begåvad komiker, får spela en ganska humorlös roll.

Men serien ser fantastisk ut, på precis rätt typ av konstgjorda sätt, sångerna är roliga, ensemblen suverän och metakommentarerna fiffiga, och med sina sex halvtimmeslånga avsnitt stannar den här lustigkurren inte längre än den är välkommen. Och för musikalälskare borde den vara ett måste.


”Schmigadoon!” har premiär på Apple TV+ den 16 juli.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa


Publisert:

LÄS VIDARE

De 21 hetaste tv-serierna sommaren 2021

ÄMNEN I ARTIKELN

Tv-recensioner

Apple TV+

Fred Armisen

Musikal

Broadway