Svart australiensisk humor av och med en väldigt rolig kvinna

Så bra är ”Frayed” på HBO Nordic

Av: Karolina Fjellborg

Publicerad:
”Frayed”.
Foto: HBO Nordic.
”Frayed”.

TV

TV-RECENSION Svart humor smälter samman med varigt familjedrama i ”Frayed”. En dramakomedi av och med den australiensiska komikern Sarah Kendall, som har ett ansikte som gjort för att uttrycka skarpa känslor av förakt, förödmjukelse och desperation.


Frayed

HBO Nordic
Säsong 1
Av Sarah Kendall, med bl a Sarah Kendall, Matt Passmore, Kerry Armstrong, Ben Mingay, George Houvardas, Diane Morgan, Robert Webb, Frazer Hadfield, Maggie Ireland-Jones, Alexandra Jensen.


DRAMAKOMEDI ”Frayed” inleds med att den välbärgade London-hemmafrun Sammy Cooper slänger sig i väg till sjukhuset. Hennes man har dött, under förnedrande former, med bland annat bensin i blodet, och en telefon i rumpan.

”Jag skulle ha ringt ambulansen tidigare – men jag fick inte ut telefonen”, säger den gråtande, prostituerade kvinna som en himlande Sammy träffar i väntrummet.
Till saken hör att året är 1988. Minns ni hur stora mobiltelefonerna var då?
Ja, ”Frayed” är en svart komedi, med lysande roligt skådespel och ofta briljant dialog av den australiensiska komikern Sarah Kendall, som både är huvudrollsinnehavare och skapare. Men ”Frayed” är också en skopa sårigt familjedrama, som börjar vecklas ut när en nu utblottad Sammy tvingas flytta tillbaka hem till en inte så vykortsvänlig del av Australien, med sina två motvilliga tonårsbarn (Frazer Hadfield och Maggie Ireland-Jones) i släptåg.
Det visar sig att Samantha, som hon heter egentligen, precis som sin skojare till man har byggt upp en omsorgsfull livslögn. Men den spricker snabbt när hon flyttar in hos sin mamma Jean (Kerry Armstrong), som är nykter alkoholist, och sin bittra mansbebis till bror (Ben Mingay), och tvingas konfrontera det förflutna hon länge har skämts för. Hon stöter ihop med gamla kärlekar och klasskamrater, hon blir hånad för sin påklistrade brittiska accent, hon tvingas klä sig i ofrivillig vintage och för första gången i sitt liv måste hon skaffa egna pengar.
Förödmjukelserna är många, men Samantha och människorna i hennes närhet gör samtidigt personliga resor mot utveckling, acceptans och försoning.
Starten är lite långsam och vissa sidospår känns som vattentrampande, men balansen mellan komedi och drama är exemplarisk, och Samantha är en tämligen suverän karaktär; sarkastisk, världsfrånvänd, fåfäng och barnslig. Och när den här serien är rolig är den väldigt rolig.


”Frayed” har premiär på HBO Nordic den 19 augusti.


Mer 80-tal på tapeten


* Den 14 september är det premiär för SVT:s dramakomedi ”Sommaren -85”, med bland andra Lotta Tejle.
* De två första säsongerna av ”Cobra Kai” – en sorts fortsättning på 80-talets ”Karate kid”-filmer – kommer till Netflix den 28 augusti.
* I säsong två av ”Dirty John” (Netflix) spelar Amanda Peet den frånskilda fyrbarnsmamman Betty Broderick, som 1989 gjorde sig skyldig till dubbelmord.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


Publicerad:

LÄS VIDARE