”The witcher” rycker upp sig i sin andra säsong

Uppdaterad 2022-12-15 | Publicerad 2021-12-15

Freya Allan och Henry Cavill i ”The witcher”.

TV-RECENSION Netflix ”The witcher” har en bit kvar till fantasyfulländning, men har tagit ett rejält kliv framåt och uppåt.

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

The witcher

Netflix

Säsong 2, del 1-6

Av Lauren Schmidt Hissrich, med bl a Henry Cavill, Freya Allan, Anya Chalotra, Eamon Farren, MyAnna Buring, Joey Batey, Royce Pierreson, Kim Bodnia.


FANTASY Den första säsongen av Netflix svulstiga fantasy ”The witcher”, efter Andrzej Sapkowskis ”Sagan om häxkarlen”-böcker, hade sina kvaliteter. Men också sina brister. Och när serien nu återvänder med en andra säsong är det med en uppenbar och ödmjuk insikt om just det, och en ambition att höja ribban.

Och resultatet är en klar förbättring. ”The witcher” ägnar sig visserligen fortfarande åt en inte helt hundraprocentig balansakt mellan kitsch och klass, och mellan fånigheter och allvar. Men handlingen är mer fokuserad och lättare att följa, med etableringen av huvudkaraktärerna avklarad, och det förvirrande hoppandet mellan olika tidsplan avslutat.

Efter slaget vid Sodden Hill har den blasé och übermaskuline monsterjägaren Geralt (Henry Cavill) tagit den unga prinsessa som han är förbunden av ödet med, Ciri (Freya Allan), under sina vingar. Och efter ett dramatiskt besök hos Geralts gamle, men nu på grund av en förbannelse oigenkännlige, vän Nivellen (Kristofer Hivju) – i ett avsnitt som ger ifrån sig klara ”Skönheten och odjuret”-vibbar – söker de säkerhet i Geralts uppväxthem Kaer Morhen.

Ett fort där Geralts mentor Vesemir (Kim Bodnia) tränar och tar hand om häxkarlar.

(Och eftersom åtminstone en ”Game of thrones”-jämförelse måste in i varje recension av en ny fantasyserie; ja, vintern har kommit, och ja, Kaer Morhen påminner om Winterfell.)

Den far- och dotterliknande relationen mellan Geralt och Ciri, Ciris fysiska träning, och mysteriet kring hennes ursprung och magiska förmågor, utgör kärnan i säsong två. Men vi får också ta del av den förmodat döda men i själva verket bara något stukade trollkvinnan Yennefers (Anya Chalotra) prövningar och nya, oväntade allianser, samtidigt som både gamla och nya figurer dyker upp och vi får veta mer om kontinentens krig, kulturer, monster och fejdande fraktioner. 

Helt okomplicerat är det verkligen inte att hänga med, dialogen kan vara alldeles hiskelig, och Joey Bateys skald Jaskier är med och lättar upp stämningen för sällan. Men vad vi ser är ändå en rejäl uppryckning – till underhållande, intrikat och våldsam fantasy värd att investera sin uppmärksamhet i.


Säsong två av ”The witcher” har premiär på Netflix den 17 december.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv