Svårt fängslande rättegångsdramatik i belgisk finimport

Så bra är ”De tolv” på Netflix

Publicerad 2020-07-14

”De tolv”.

TV-RECENSION Netflix belgiska finimport ”De tolv” är mordmysterium, rättegångsraffel och karaktärsdrama i ett. Det är en spännande och raffinerad historia man inte sliter sig från i första taget.

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus
De tolv
Netflix
Säsong 1
Av Sanne Nuyens och Bert Van Dael, med bl a Maaike Cafmeyer, Maaike Neuville, Charlotte De Bruyne, Tom Vermeir, Koen De Sutter, Johan Heldenbergh, Sara Vertongen.


KRIMINALDRAMA En samling utvalda personer ska avgöra om en kvinna är skyldig till två mord eller inte. Men vilka är de? Vad tar de med sig in i rättssalen, och hur påverkar deras livssituationer och erfarenheter deras sympatier, antipatier och beslut?
Belgiska ”De tolv” (”De Twaalf”), av Sanne Nuyens och Bert Van Dael, tar ett piggt grepp på två vältrampade genrer – mordmysteriet och rättegångsdramat – genom att väva in karaktärsstudier av jurymedlemmarna i spänningen.
Skådeplatsen är en flamländsk stad där en uppmärksammad rättegång som medierna har döpt till ”millennierättegången” precis ska inledas. Rektorn Frie Palmers (Maaike Cafmeyer) ska ställas inför rätta för två mord med 16 års mellanrum; mordet på hennes bästa väninna Brechtje Vindevogel (Lynn Van Royen) den 1 januari 2000, och mordet på hennes egen dotter Roos (Estelle Sys) 2016.
Utsedda till att följa rättegången från jurybåset blir en brokig skara ”vanliga människor”. Bland andra Delphine Spijkers (Maaike Neuville), som är fast i ett förgiftande äktenskap, Holly Ceusters (Charlotte De Bruyne), som själv har ett smärtsamt förflutet i rättssalen, den hopplöst ensamma änklingen Arnold Briers (Peter Gorissen) och sexmissbrukaren Noël Marinus (Piet De Praitere).

Scener från rättegången varvas sedan med tillbakablickar som skickligt portionerar ut vital information kring fallen och polisarbetet på ett sätt som håller tittaren på spänn och osäker på skuldfrågan, samtidigt som man får följa diverse sidospår om jurymedlemmarnas liv och offrens anhöriga. Fries exman och Roos pappa Stefaan De Munck (Johan Heldenbergh) hävdar envetet att Frie är skyldig, medan Brechtjes pappa Marc Vindevogel (Koen De Sutter) är övertygad om motsatsen. Men båda har egna hemligheter.
Allvarligt, raffinerat och mycket absorberande, även om vissa karaktärer och underhistorier är intressantare än andra och speltiden är något uppsvullen.
Men se till att se den med originalspråket inställt. Den engelskdubbade versionen gör kaos med dina öron.


”De tolv” består av tio delar och finns att streama på Netflix nu.


Se även ... ”The day” på SVT Play. Belgisk spänning om en gisslansituation på ett bankkontor, där flera av skådespelarna i ”De tolv” medverkar.


Visste du att ... Sanne Nuyens och Bert Van Dael tidigare gjort serien ”Hotel Beau Séjour”, om en tonårstjej som försöker lösa mordet på sig själv?


Just nu ... är en av Belgiens största internationella stjärnor, Matthias Schoenaerts, aktuell i den nya Netflix-rullen ”The old guard”.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


Följ ämnen i artikeln