Mord, religion och sexualitet i makalösa miljöer

Så bra är SVT:s ”Kommissarie Venn”

Publicerad 2022-07-31

”Kommissarie Venn”.

TV-RECENSION Makalösa kustmiljöer, vemodig stämning, välskrivna karaktärer och ett mysterium med många lager.

”Kommissarie Venn”, efter Ann Cleeves ”The long call”, är en bara delvis bekant och mycket sevärd sommardeckare.

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Kommissarie Venn

SVT

Miniserie i fyra delar

Av Kelly Jones, med Ben Aldridge, Pearl Mackie, Juliet Stevenson, Martin Shaw, Declan Bennett, Siobhán Cullen, Anita Dobson, Dylan Edwards.


KRIMINALDRAMA En tredje Ann Clevees-serie, efter ”Ett fall för Vera” och ”Shetland”.

Den här, vars originaltitel är ”The long call”, är baserad på boken med samma namn från 2019 (”Albatross” på svenska), och utspelar sig i ett litet kustsamhälle i Devon i sydvästra England.

Där växte Matthew Venn (Ben Aldridge) upp, under strikt protestantiska, sektliknande förhållanden. Och dit har han nu flyttat tillbaka, tillsammans med sin make (Declan Bennett), många år efter att ha blivit utslängd från både sin församling och sin familj.

Hans pappa har precis dött, och just som hans bittra mamma (Juliet Stevenson) håller på att sjasa iväg honom från begravningen, får han ett samtal från sin kollega Jen Rafferty (Pearl Mackie):

En kropp har hittats på stranden.

Den mördade visar sig vara en inflyttad, arbetslös man med alkoholproblem, och ett barns död på sitt samvete efter en fyllekörning. Och en snårig utredning med många misstänkta, som även innebär att Matthew måste konfrontera demonerna i sin egen historia, tar sin början.

”The long call” (som lär vara den första brittiska kriminalserien med en manlig, homosexuell huvudperson) börjar långsamt, och påminner inledningsvis väldigt mycket om ”Broadchurch”. En serie vars magi många kustnära kriminalserier har försökt, men inte riktigt lyckats, återskapa sedan den första fenomenala säsongen kom 2013.

Men ju mer berättelsen avviker från den mest förutsägbara vägen, och ju mer den nystar i teman som religion, sexualitet, social kontroll och skam, desto intressantare blir den. Och när den väl går i mål, är det efter en kurva så skarp att den förtjänar en varningsskylt.


”Kommissarie Venn” har premiär på SVT Play den 1 augusti, och i SVT1 den 6 augusti.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


LÄS VIDARE