’Vi är livrädda som experter’

Publicerad 2016-01-14

”Antikrundans” Claes Moser beskriver hur SVT:s långkörare delats upp i två läger

Experterna får inte se avsnitten av SVT-succén före sändning - trots återkommande krav.

”Antikrundans” profil Claes Moser sågar det faktum att experterna portas från klipprummet.

– Det är svårt när man klipper saker och inte är lika föremålskunniga som vi är. Det är riskabelt, säger han.

Långköraren ”Antikrundan” i SVT är tillbaka med en ny säsong.

Men allt är inte riktigt frid och fröjd. Det menar Claes Moser, mångårig expert i programmet.

Inför starten av den 27:e säsongen målar konst­experten upp en bild av hur han och kollegorna blir ”trampade på tårna” i klippningsarbetet.

”Måna om föremålen”

– Vi som är föremålskunniga tycker att vi borde få ta del av del av det som ska sändas så att man inte har gjort klippmisstag. Det är bara vi som ser det egentligen, säger Claes Moser och fortsätter:

– Det är för att vi vill att det ska bli rätt. Så att det inte klipps bort och blir tvetydigheter.

Moser säger att de haft en kritisk inställning till klippningen i många år och beskriver en uppdelning i två läger: SVT som står för det tekniska kunnandet och experterna för föremålskunskapen.

Samtidigt understryker Claes Moser att synpunkterna handlar om att alla är måna om att programmet ska bli så pass bra som möjligt.

– Vi har en fantastisk stämning inom gänget. Det är inte hard feelings. Men vi som experter är livrädda för att bli nedtonade på fel sätt. Vi är måna om föremålen och föremålens ägare.

Knut Knutsson, möbelexpert i programmet, säger att risken självklart finns att det kan bli fel men har inga invändningar mot hur arbets­processen ser ut.

– Det som är positivt är att vi inte kan påverka vad som sänds, hur det ser ut och det känns väldigt skönt. Rakt kan man säga att jag inte vet vilka inslag av det jag gör som kommer med, säger Knut Knutsson.

”Ingen illvilja”

Pernilla Månsson Colt, producent för ”Antikrundan”, menar att klippningen egentligen inte är ett problem.

– Det handlar inte om att de inte får vara involverade, utan att vi klipper programmet i Malmö och fortfarande inte klippt klart. Det är absolut ingen illvilja. Men vi har tjugo experter i Stockholm och en stor redaktion i Malmö, så det handlar om logistik.

Claes Moser säger att de ännu inte har fått se årets program, men säger att han i år för första gången har blivit uppringd och fått frågan hur man ska klippa.

– Det är ett positivt steg. Vi vill ha mer av det, säger han.

Följ ämnen i artikeln