Mejla

Karolina Fjellborg

Filips och Fredriks ”På spåret”-plankning överraskar ingenstans

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Margareta Bloom Sandebäck/Kanal 5 & Dplay.

TV

TV-KRÖNIKA Filip och Fredrik har delvis plankat "På spåret" för sitt nya frågesportsprogram.
Men mest känns "Alla mot alla" egentligen som ett självplagiat.

"På spåret" i Filip och Fredrik-tappning, minus själva tågresorna.
Mycket mer än så behöver man egentligen inte säga för att beskriva Kanal 5:s nya frågesport "Alla mot alla", där sju kändislag tävlar i allmänbildning under ledning av Fredrik Wikingsson (som har Kristian Luuk-rollen och ställer frågor som tar avstamp i en sak och efter några långsökta vändningar landar i något helt annat) och Filip Hammar (som då alltså är Fredrik Lindström och dömer och delar ut poäng).
Man kan tillägga att momenten, ämnena och frågorna har en annan ton än de i SVT:s fredagsflaggskepp, och att det är mer fokus på populärkultur och samtidssnackisar än på gamla pilgrimsorter, spannmålssorter och Frälsningsarmégrundare – men det är liksom självklart. Så självklart till och med, att "Alla mot alla" anländer som ett program man i princip har sett redan innan man faktiskt har sett det.

Och ska man konstatera en uppenbar svaghet vad gäller den dynamiska duons senare Kanal 5-program i allmänhet och detta i synnerhet så är det väl just det, att de inte direkt överraskar längre.

Som programledare (och idésprutor) med en extremt karakteristisk stil är Hammar och Wikingsson ofta, till och med för det mesta, enastående. Men den tydliga personliga prägel de sätter på allt de gör, har samtidigt lett till en förutsägbarhet som sakta men säkert börjar anta formen av ett problem.
Kanske kan man tala om något sorts moment 22.
Men, med det sagt och med andra ord; programmet levererar enligt förväntningarna som det Filip och Fredrik-filtrerade halvplagiat det är. Och precis som i "På spåret" kan man roa sig med att testa sina egna kunskaper, och samtidigt lära sig något nytt. Både vad gäller allmänbildning i traditionell bemärkelse, och i den lite friare tolkningen av ordet.

Det kan till exempel säkert, någon gång, vara bra att veta vad ett kuk-v är.


"Alla mot alla" har premiär i Kanal 5 och på Dplay den 4 mars, och sänds måndag-torsdag kl 22.00.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


Av: Karolina Fjellborg

Publicerad:

LÄS VIDARE