James Earl Jones

Filmtips 2 mars

Av: 

Zendry Svärdkrona

Adrien Brody, Jennifer Esposito, John Leguizamo och Mira Sorvino.

Foto: Touchstone Pictures

TV

Summer of Sam

Spikes Lees trettonde långfilm är den första som inte främst handlar om svarta människor.

Platsen är New York-stadsdelen Bronx. Människorna är frisören Vinny ( John Leguizamo), punkrockaren Ritchie ( Adrien Brody) och deras kvinnor (Mira Sorvino, Jennifer Esposito). Tidpunkten är sommaren 1977, då seriemördaren "Son of Sam" spred skräck i storstaden.

Jakten på seriemördaren är dock inte huvudsaken, utan utgör i stället bakgrund till en mycket träffsäker plats- och tidsskildring.

För detta är en film som verkligen doftar New York och 1970-talet. Människornas livsstil med en frigjord inställning till sex (det här var före aids) och den tidstypiska musiken (bland annat ABBA) - Spike Lee har fångat allt på kornet. På flera sätt känns filmen som en slags filmisk kusin till genombrottsfilmen "Do the right thing" (1989). Här finns nämligen samma energi i berättelsen och i bildspråket. En historia där rädslan för det som är lite avvikande utgör grunden för att folk börjar misstänka varandra för att vara "Son of Sam".

Det är en film som stundtals spretar åt lite väl många håll, men som samtidigt nästan bubblar över av berättarglädje, något som gör att den aldrig blir tråkig eller förutsägbar.

(1999)

TV 4 21.00

Vingar av glas

Reza Baghers film om en invandrarflicka ( Sara Sommerfeld) och hennes kärlekshistoria med en svensk kille ( Alexander Skarsgård) är full av energi, charm, humor och ett socialt patos.

Sällan har kulturkrocken mellan svenskar och invandrare skildrats så bra.

Said Oveissi, Aminah Al Fakir och Rafael Edholm glänser i färgstarka biroller.

Regissören ska närmast göra film av Mikael Niemis bästsäljande "Populärmusik från Vittula".

(2000)

TV 3 21.00

Djupt i mitt hjärta

Ett amerikanskt tv-drama med verklighetsbakgrund. En svårt sjuk kvinna ( Gloria Reuben), tidigt bortadopterad, måste hitta sin riktiga mor för att kunna bli frisk. Gripande om kärlek och rasism, med Anne Bancroft, Lynn Whitfield och Alice Krige.

(Deep in my heart, 1999)

Kanal 5 13.10

Sommaren vid sjön

Ett amerikanskt tv-drama, om fördomar och rädsla, rasism och vänskap. James Earl Jones är mycket bra som en pensionerad läkare som under en sommar blir vän med en ung pojke ( Jake Le Doux). Storebror ( Brendan Fletcher) blir avundsjuk på deras närhet till varandra.

(Summer's end, 1998)

TV 3 12.45

ANNONS EXTERN LÄNK

Sommarens trender hos Åhléns - handla kläder, skor och väskor här.

Åhlens

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

James Earl Jones

Film

Spike Lee