Tv-serier

Effektiv men nonsensartad undervattensversion av ”Line of duty”

Så bra är SVT:s ubåtsraffel ”Vigil – död man ombord”

Av: 

Karolina Fjellborg

”Vigil – död man ombord”.
”Vigil – död man ombord”.

TV

TV-RECENSION Det är lätt att svepas med i BBC:s konspiratoriska ubåtsdramatik ”Vigil”, som lånar friskt från ”Line of duty” men tar in lite mer vatten för varje avsnitt – och till slut är nära att sjunka.

Betyg: 3 av 5 plus
Vigil – död man ombord
SVT
Säsong 1
Av Tom Edge, med bl a Suranne Jones, Rose Leslie, Shaun Evans, Martin Compston, Paterson Joseph, Adam James, Gary Lewis, Connor Swindells, Stephen Dillane.


KRIMINALTHRILLER En skotsk fisketrålare försvinner spårlöst, samtidigt som ett mystiskt dödsfall inträffar på en kärnvapenubåt. En överdos av heroin, påstås det, men saken måste ändå utredas, och kriminalkommissarie Amy Silva (Suranne Jones) från den skotska polisen flygs ut på havet och firas (trots att hon naturligtvis har klaustrofobiska tendenser) ner i ubåten, för att göra sin undersökning ombord, under ubåtens pågående uppdrag. Där möts hon av en inte speciellt samarbetsvillig befälhavare (Paterson Joseph) och en svårsnackad, sluten besättning.
Samtidigt nystar Amys kollega och före detta flickvän Kirsten Longacre (Rose Leslie) i härvan på land, och skickar kryptiska meddelanden till Amy.
Det luktar konspiration, och polisen kommer på kant med både flottan och den brittiska säkerhetstjänsten.
Det är inte Jed Mercurio, utan Tom Edge, som har skapat den här serien. Men BBC:s ”Vigil” delar både produktionsbolag och dna – och Martin Compston – med Mercurios magnum opus, och inga försök har gjorts för att dölja inspirationskällan. Tvärtom praktiskt taget kungör ”Vigil” i sin självsäkra och onekligen effektiva inledning att vad vi har att göra med, är undervattensversionen av ”Line of duty”.

Det är ett bra försäljningsknep och man sveps snabbt med. Men efter ett par timmar av twistar, konstant misstänkt uppförande från alla håll, en dialog som till stor del av består av efternamn som blir allt svårare att hålla reda på – och sentimentala tillbakablickar som inte alls gifter sig med den geopolitiska thriller de figurerar i – börjar det hela allt mer likna nonsens.


”Vigil – död man ombord” har premiär i SVT den 16 oktober.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv

ANNONS EXTERN LÄNK

Sprid julkänsla med de vackraste julblommorna! Skicka blombud med Interflora här!

Interflora


Publisert:

LÄS VIDARE

Höstens 20 bästa tv-serier – från ”Solsidan” till nya ”Dexter”

ÄMNEN I ARTIKELN

Tv-serier

Rose Leslie

Tv-recensioner

Jed Mercurio

SVT, Sveriges Television