Retrodeckare, terror i Tokyo och Pixar-pärlor

Publicerad:
Uppdaterad:
”CB Strike: Lethal white”, ”Alice in Borderland” och ”Pixar popcorn”.
Foto: BBC/Netflix/Disney+.
”CB Strike: Lethal white”, ”Alice in Borderland” och ”Pixar popcorn”.

TV

VECKANS STREAMINGTIPS JK Rowlings deckare ”CB Strike” är tillbaka med nya avsnitt. Netflix japanska blodbad ”Alice in Borderland” lånar friskt men är sevärt ändå. Och ”Pixar popcorn” bjuder på charmiga hälsningar från animerade favoriter.

CB Strike: Lethal white


Tom Burke är tillbaka som krigsveteranen som förlorade ett ben i Afghanistan, numera privatdetektiven, Cormoran Strike, och Holliday Grainger som hans partner Robin Ellacott, i fyra nya avsnitt av deckaren baserad på Robert Galbraiths (det vill säga JK Rowlings) böcker. Jag är inte hundraprocentigt investerad i själva kriminalgåtan – rörande en förvirrad man som yrar om ett gammalt mord och en Tory-minister som blir utpressad – om jag ska vara ärlig. Men jag uppskattar verkligen kombinationen av samtida deckardrama och gammaldags stil, och huvudrollsinnehavarna har magnifik kemi som två trasiga kollegor med undertryckt sexuell spänning mellan sig.
HBO Nordic. Nya avsnitt på torsdagar


Alice in Borderland


Jag missade den här japanska serien i julstressen, men har nu äntligen tagit tag i den, sporrad av jämförelserna med ”Battle royale”; en av 00-talets allra bästa filmer. ”Alice in Borderland”, som är baserad på en mangaserie, handlar om en ung, lat men smart gamer (Kento Yamazaki) som tillsammans med två vänner plötsligt kliver ut i ett i stort sett övergivet Tokyo, där de tvingas delta i bisarra spel med extremt blodiga insatser. Serien är ett lapptäcke av influenser – utöver ”Battle royale” kan man, bland annat, bocka av ”Saw”, ”28 dagar senare”, ”Lost”, ”Flugornas herre”, ”Ready player one”, ”Cube”, ”The hunger games” och ”The maze runner” – och att tillskriva den något vidare djup är inte givet, även om det absolut är möjligt. Men den är intensiv, snygg, våldsam och underhållande, och jag gillar hur den slänger sig huvudstupa ut i massakern. Allt behöver inte bottna i långsamt karaktärsbygge.
Netflix


Pixar popcorn


Den här nysläppta lilla samlingen med animerade munsbitar från Pixar är ett fint exempel på pandemikreativitet. I våras gick ett stort antal animatörer sysslolösa i sina hem, så medan studiocheferna funderade på hur de skulle förhålla sig till de nya omständigheterna sjösattes detta snabba projekt. Tio huvudsakligen dialoglösa snuttar på ett par minuter var (sammanlagt 22 minuter om du väljer avsnitt elva, där alla filmer ingår), om bekanta figurer från ”Toy story”, ”Hitta Nemo”/”Hitta Doris”, ”Bilar”, ”Superhjältarna”, min personliga favorit ”Coco”, och Pixars senaste film ”Själen”. Inget sensationellt, men mysigt – lite som att kika in hos gamla vänner och se vad de har för sig en vardag som denna.
Disney+


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


Publicerad:

LÄS VIDARE