Veckans streamingtips

Krackelerande idyll, thrillerfavorit i repris och laddat mysterium

Tre spänningsfavoriter på SVT Play

Av: 

Karolina Fjellborg

”Under ytan”, ”The fall” och ”De var fem”.

”Under ytan”, ”The fall” och ”De var fem”.

Foto: Thorsten Jander, Letterbox/Steffan Hill, BBC/Ben Blackall, Sky.

TV

VECKANS STREAMINGTIPS En dansk-tysk familjeidyll går sönder i ”Under ytan”. 10-talets ”The fall” står sig fortfarande som blodisande otäck seriemördarthriller. Och Harlan Coben-mysteriet ”De var fem” är oerhört svårt att slita sig från.

”Under ytan”.

Foto: Dynamic Television.

Under ytan


En idyll som krackelerar. Det är det klassiska, effektiva upplägget för den här hemlighetsfulla serien om två familjer – en dansk och en tysk – som bor på en liten ö i Flensburgfjorden mellan Tyskland och Danmark. Deras liv är (nästan obehagligt) tätt sammanflätade och deras tillvaro idyllisk – tills ett av tonårsbarnen försvinner under en båttur och hela bygget börjar rasa samman under tyngden av sorg, skuld och hemligheter. ”Under ytan” är den där sortens serie som har som en lite irriterande ambition att vilseleda tittaren, och det språkliga gyttret bidrar till ytterligare förvirring, men spännande är det, med bra skådespel av bland andra Lene Maria Christensen och Thure Lindhardt.
SVT Play. Premiär den 21 juni


”The fall”.

Foto: BBC.

The fall


Om du har missat en av 10-talets bästa kriminalthrillers (som tidigare har funnits att se på Netflix), passa på att se Allan Cubitts blodisande otäcka och väldigt välgjorda Belfast-baserade seriemördarjakt ”The fall” nu, när samtliga tre säsonger ligger ute på SVT Play. Med en magnifik insats av Gillian Anderson som den erfarna polisen Stella Gibson, som försöker sätta stopp för en seriemördare (Jamie Dornan, innan han gick vidare till de fruktansvärda ”Fifty shades”-filmerna) som lever ett på ytan välartat liv som kärleksfull familjefar. Pang-tv.
SVT Play


”De var fem”.

Foto: Sky.

De var fem


En annan sevärd serie med några år på nacken är det här brittiska Harlan Coben-mysteriet (från tiden innan han skrev ett avtal med Netflix), som dock är en nyhet i den svenska streamingdjungeln. På 90-talet tvingade fyra skolkompisar en lillebror att gå hem ensam genom skogen. Ingen såg honom någonsin igen och han antogs ha fallit offer för en seriemördare. Men nu, 20 år senare, hittar en av vännerna, som är polis, hans DNA på en brottsplats, och hoppet om att han fortfarande lever väcks. Tio täta avsnitt fulla av twistar, trauma och skelett i garderober.
SVT Play


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv

ANNONS EXTERN LÄNK

Njut av en bra ljudbok i sommar – just nu får du BookBeat gratis i en hel månad!

BookBeat


Publisert:

LÄS VIDARE

De 21 hetaste tv-serierna sommaren 2021

ÄMNEN I ARTIKELN

Veckans streamingtips

Gillian Anderson

SVT Play

Jamie Dornan

Thure Lindhardt