Tadzjikistan rustar för afghansk flyktingström

TT-Reuters

Publicerad 2021-07-23

Afghanska regeringssoldater vid den tadzjikiska gränsen i juni, efter att de tvingats retirera till Tadzjikistan efter en talibanoffensiv.

Centralasiatiska Tadzjikistan står redo att ta emot upp till 100 000 flyktingar från dess krigshärjade grannland i syd.

Samtidigt uppger sig talibanerna nu kontrollera 90 procent av Afghanistans gränser.

Enligt tadzjikiska tjänstemän har två stora lagerlokaler börjat byggas nära den afghanska gränsen för att förvara förnödenheter till flyktingar.

Läget blir alltmer spänt i Afghanistan inför det kommande tillbakadragandet av de amerikanska styrkorna från landet. Talibaner kontrollerar nu allt större områden av Afghanistan, däribland delar av gränsområdet mot Tadzjikistan.

Under torsdagen höll Tadzjikistan sin största militärövning någonsin. Enligt regeringen var samtliga landets militära styrkor iblandade. Ryssland, som har en stor militärbas i den forna Sovjetstaten och strategiska intressen i området, planerar att hålla gemensamma övningar med Tadzjikistan och Uzbekistan i augusti.

Runt 20 000 tadzjikiska soldater har stationerats för att stärka säkerheten vid landets gräns mot Afghanistan. Tidigare i juli flydde hundratals afghanska soldater och civila över gränsen till Tadzjikistan efter en talibanoffensiv, men flyktingarna har enligt regeringen i Dusjanbe redan återvänt hem.

På fredagen uppger Rysslands vice utrikesminister att landet ska hjälpa Tadzjikistan att bygga en ny gränspostering mot Afghanistan.

Talibanerna har enligt uppgift intagit viktiga gränsövergångar mot Tadzjikistan, Iran, Turkmenistan och Pakistan de senaste veckorna. Extremiströrelsen uppger sig nu kontrollera 90 procent av Afghanistans gränser, ett påstående som Afghanistans försvarsminister på fredagen kallar en ”total lögn” och ”grundlös propaganda”.