Partiledarna gjorde upp i valets viktigaste debatt

Aftonbladets partiledardebatt – alla höjdpunkter hittar du här

Uppdaterad 2018-09-07 | Publicerad 2018-08-27

Bara knappt två veckor återstår till valet – och det är oerhört jämnt mellan blocken.
På måndagskvällen drabbade ledarna för de åtta riksdagspartierna samman i Aftonbladets stora partiledardebatt.

FÖLJ VÅR DIREKTRAPPORTERING:

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.

Klockan 19 på måndagen drog Aftonbladets partiledardebatt igång, som sändes live från Skandiascenen på Cirkus i Stockholm.

Aftonbladet hade låtit partiledarna själva välja vilka ämnen de ville beröra under ett inledande anförande. Sedan fick de andra bemöta det som sagts i replikrundor.

Många bestämmer sig sent

Tittarna ställde också frågor till Aftonbladets inrikespolitiska kommentator Lena Mellin och programledaren Malvina Britts, som befann sig i publiken.

– En partiledardebatt så här tätt inpå valet är jätteviktig för partiledarna. En tredjedel av väljarna bestämmer sig under den sista veckan. Det är en chans för partiledarna att locka nya väljare, säger Lena Mellin.

Intensiva diskussioner

Debatten blev intensiv och hetlevrad gång på gång. Redan när KD-ledaren Ebba Busch Thor, som var först ut, diskuterade sjukvård med Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt brände det till rejält.

– En röst på Alliansen och KD är en röst på fortsatt ojämlik vård, sa Sjöstedt.

– Resultatet av er egen politik är glasklart: 108 000 personer får vänta på vård, kontrade Busch Thor.

När debatten var över stod det klart att tittarna ansåg att det var just den kristdemokratiska partiledaren som gjort bäst ifrån sig.

I en opinionsundersökning från Aftonbladet/Inizio fick hon betyget 3,6 på en skala från 1 till 5.