Stulna begravningsregaliernas värde: 120 miljoner

Uppdaterad 2018-08-03 | Publicerad 2018-08-02

I en dramatisk kupp stals två kungakronor och ett riksäpple från Strängnäs domkyrka.

Värdet på de oersättliga klenoderna: 120 miljoner kronor, enligt Aftonbladets källor med god insyn.

Och nu lanseras Antikrundans experter en helt ny teori om varför kuppen genomfördes.

Karl IX och Kristina den äldres kronor och riksäpple stals från Strängnäs domkyrka i tisdags. Minst två gärningsmän flydde först på cyklar för att fortsätta vattenvägen på Mälaren.

Polisen och kyrkan har varit förtegen om bytets värde. Nu uppger källor med god insyn för Aftonbladet att begravningsregalierna är värde en jättesumma.

– Föremålen värderas till cirka 120 miljoner kronor, uppger källan för Aftonbladet.

Christofer Lundgren som är domprost i Strängnäs domkyrkoförsamling vill inte kommentera summan.

– Det motsvarar ändå inte det värde som de har på andra sätt, som en del av vårt gemensamma kulturarv. Penningvärdet är bara en papperssiffra som inte säger så mycket, säger han. 

Antikrundans expert Knut Knutson, däremot, kan kommentera de uppgifter Aftonbladet fått in.

– Det är en av de lättare värderingar jag blivit ombedd att göra, säger han ironiskt. 

Knut Knutson värderade Gustav Vasas begravningskrona i Uppsala för några år sedan, och minns den summan som 40 miljoner kronor. Karl IX krona skulle troligtvis inte ha samma värde, men att två begravningskronor och ett riksäpple skulle vara värt 120 miljoner kronor är inte helt omöjligt, säger han.

– Det viktigaste är att det är föremål som är i princip ovärderliga. Tänk hur viktiga de är för vår historia, säger Knut Knutson. 

Stjäl objekt mot lösensummor

Leif GW Persson berättade i går för Aftonbladet att han var övertygad om att stölden på Karl IX och Kristina den äldres begravningsregalier är ett beställningsjobb. Alltså att någon vill ha dem, och betalar någon annan att stjäla dem.

Knut Knutson och hans kollega Bo Knutsson, också expert i tv-programmet Antikrundan, tror inte på denna teori. 

– Jag tror definitivt att det är en artnapping. Det har visat sig så vid kulturstölder tidigare, säger Bo Knutsson. 

”Artnapping” är motsvarande kidnappning för människor, där man stjäl objekt, konstverk eller liknande för att sedan försöka få dem lösta av försäkringsbolag eller ägare.

– Om det är det kommer någon bli kontaktad, och man kommer att ställa krav på den som äger föremålen eller försäkringsbolaget, säger Bo Knutsson.

Den rättmätiga ägaren av begravningsregalierna är Strängnäs domkyrkoförsamling. Karl IX och Kristina den äldre begravdes vid kyrkan tillsammans med regalierna år 1612, och begravningsregalierna har varit i domkyrkans ägo sedan dess.

Om det har satts press på dem eller försäkringsbolaget vill inte polisen kommentera.

– Det är ingenting jag känner till, och om jag hade känt till det hade jag inte kommenterat det, säger Björn Öberg, presstalesperson på polisregion öst.

Karl IX är inte tillräckligt het

Teorin om beställningsjobb avfärdar Bo Knutsson. Karl IX är helt enkelt inte tillräckligt spännande, resonerar han.

Det finns tre regenter som är heta på den internationella marknaden, laglig som olaglig; Gustav II Adolf, Karl XII och drottning Kristina. Men Karl IX och Kristina den äldres saker skulle vara intressanta utomlands.

– Definitivt inte. Han är en liten utsocknes kung i norra Europa, helt okänd ute i världen, säger Bo Knutsson.

Och att någon svensk kriminell skulle beställt dem för sin egen del tror han inte heller.

– Vi som sysslar med det här har svårt att ens tänka oss den möjligheten i Sverige, säger han. 

Kollegan Knut Knutson håller med om att det är en rimlig teori. Att det skulle vara någon som beställt dem för privat bruk är någonting han inte heller tror på.

– Ingenting är ju otänkbart under himmelen har man lärt sig nu i snart ett helt liv, men Bo Knutssons teori om artnapping låter mer rimlig, säger han.

Följ ämnen i artikeln