Lakritsshots – inte tillräckligt svenskt

Publicerad 2011-06-13

Lakrits och turkisk peppar är inte tillräckligt svenskt för att krydda vodka med. Att blanda traditionell snaps är däremot helt okej.

Två krogar i Malmö stoppades när de ville göra egna shots.

En restaurang i Malmö anmälde i mars att man ville blanda vodka med lakrits, en annan i samma stad ville blanda egen turkisk peppar.

Men tillståndsenheten satte stopp för planerna, och menar att man har stöd i den nya alkohollagen.

För restaurangägare som däremot vill krydda spriten med anis eller johannesört är det fritt fram.

– Lagen är hundra procent idiotisk. Godisshots var något som hittades på i Sverige och det blev en succé, säger matprofilen Edward Blom.

Måste göras på traditionellt svenskt vis

Enligt den nya alkohollagen, som trädde i kraft 1 januari i år, får krogar krydda spritdryck för att servera som snaps om det anmäls till kommunen. Men det gäller bara om man vill göra brännvin på traditionellt svenskt vis. Lakrits och turkisk peppar går inte hem i Malmö.

– Det är inte avsikten med den här möjligheten i lagen, säger Per-Eric Gällblad, enhetschef på tillståndsenheten i Malmö stad.

– Vi får köpa färdigblandat i stället, säger Ola Hallenheim, restaurangchef på Mello Yello, en av krogarna som blivit nekade, till Metro.

”Det är så dumt”

Edward Blom förstår inte varför det skulle vara skillnad på olika kryddningar.

– Det är viktigt kulturhistoriskt med de traditionella kryddningarna, men det är inte mindre farligt att göra det med godis. Alkohollagen är ju till för att folk inte ska bli alkoholister, men varför skulle människor bli mindre alkoholister av att dricka något som blandas på krogen eller som kryddas i fabriken? Det är så dumt, säger han.

Det är dock fritt fram att blanda shots med både lakrits och turkisk peppar – om det sker framför krogbesökaren som beställt den.