Fackduon kostade 40 miljoner på sex år

Ledarnas toppar fick guldkantade avtal – flyr alla frågor

Publicerad 2019-02-06

Ledarna hemligstämplar nu den sparkade vd:ns Per Hedelins guldkantade avtal.

Förbundets medlemmar har under flera år tvingats betala utlandsresor och hotell åt både Hedelins familjemedlemmar och förre ordföranden Annika Elias make.

– Jag är inte intresserad av att prata med er, säger Elias och avslutar samtalet genom att lägga på luren.

I över ett decennium har Ledarna styrts av Annika Elias och Per Hedelin.

Hon var ordförande i 12 år fram till 2018 och han var vd i nästan 15 år fram till förra veckan – då han sparkades i samband med Aftonbladets granskning.

Under deras tid har de högsta facktopparna inom Ledarna varit de bäst betalda i Sverige – och fått guldkantade avtal.

På sex år, mellan 2012 och 2017, har Elias och Hedelin kostat förbundet sammanlagt 40,5 miljoner kronor i lön, förmåner och sociala kostnader, inklusive pensioner.

Utöver det har de fått flera andra förmåner – som att få ta med makar och barn på utlandsresor.

Men i dag vill varken Hedelin eller Elias kommentera kulturen inom Ledarna.

Lägger på luren

Hedelin vill inte svara på frågor alls, utan hänvisar till förbundet.

När Aftonbladet når Annika Elias och ställer frågor om att hon haft med sin make under tjänsteresor, svarar hon:

– Nej, nej. Jag är inte intresserad av att prata med er.

Jo, men du har haft med honom?

– Ja, det har jag absolut, det var ett av mina villkor, men jag är inte intresserad av att prata med Aftonbladet, säger hon och hänvisar till förbundet innan hon lägger på luren.

Lämnar inte ut avtal

Ledarna har haft en resepolicy som möjliggjort för ledningen att ta med sig anhöriga.

Hedelin har haft ett avtal som inneburit att han kunnat resa utomlands med hustrun eller barn på medlemmarnas bekostnad.

“Angående förfrågan om Per Hedelins avtal så lämnar vi inte ut det, av integritetsskäl”, meddelar förbundet.

Facktopparna har även haft flera andra förmåner.

Vd:n Per Hedelin hade en fallskärm på 26 månadslöner som innebär att han efter Aftonbladets granskning får över 4,4 miljoner kronor. Han har också en tjänstebil som han nu får behålla i ett halvår.

Sveriges bäst betalda

Hedelin som varit vd i nästan 15 år har haft en lön på 2,1 miljoner kronor per år och har varit Sveriges bäst betalda facktopp, enligt en kartläggning av Dagens Industri.

Annika Elias hade en årslön på 1,9 miljoner.

Hon fick också i samband med att hon tillträdde låna 3,1 miljoner kronor av förbundet – utan att betala vare sig ränta eller amorteringar.

Elias var bosatt i Göteborg och lånet gick till ett lägenhetsköp på Kungsholmen i Stockholm. Lägenheten är nu såld och vinsten vid försäljningen gick till förbundet.

Bostäder till anhöriga

I dag äger Ledarna tre fastigheter på Kungsholmen i centrala Stockholm.

Enligt Bostadsförmedlingen har Ledarna inte lämnat någon lägenhet till förmedlingen sedan 2010. Men i slutet av 2018 inleddes förmedlingen av en etta.

Dagens Industri har tidigare avslöjat hur Ledarna gett en mängd lägenheter till facktoppar och deras anhöriga. Bland dem återfanns Per Hedelins styvdotter och systerson.

Ändrar policy

Andreas Miller, som tillträdde som ny ordförande förra året, vill i dag ändra på policyn som har gjort att medlemmarna måste betala för facktopparnas medföljande.

Men han vill ändå inte helt ta bort möjligheten att ta med sig makar under resor.

– Vi är en stor organisation, vi har internationella kontakter. I vissa sammanhang så är det så att man blir inbjuden med respektive för att representera ledarna. Och i en – vad ska vi säga – etikettskontext kan det vara rimligt att det finns en medföljande med.

Så tipsar du Aftonbladet

Tipsa! är det enklaste och snabbaste sättet att skicka tips, bilder och video till oss. Du når redaktionen dygnet runt via knappen Tipsa! i Aftonbladet-appen. Aftonbladet garanterar alla tipsare källskydd, en grundlagsskyddad rättighet enligt Tryckfrihetsförordningen. Alla tips skickas krypterade.

Du kan också ta kontakt med oss på andra sätt.
Mejl: tipsa@aftonbladet.se
SMS/MMS: 71000
Tipstelefon: 08-411 11 11
Har du ett extra känsligt tips: Kontakta oss genom Secure Drop
Tänk på detta vid en nyhetshändelse: Var aldrig i vägen för räddningspersonal eller polis. Utsätt inte dig själv eller andra för risker. Tänk på den personliga integriteten. Var inte för närgången utan håll dig på behörigt avstånd.

Här är fler artiklar i granskningen:

Följ ämnen i artikeln