Tyresö

Hotet till hundägare: Plocka upp – annars lägger jag ut gift

Av: 

Eneida Berisha

NYHETER

Tyresö kommun går ut och varnar hundägare för att förgiftad mat placeras ut på promenadstråk – samtidigt som det kommer uppgifter om att någon lämnar hotfulla lappar om att hundägare ska plocka upp efter sig.

– Det är oerhört tragiskt att hundägare och deras hundar blivit utsatta för detta, säger Ola Åkesson, brottsförebyggande strateg på Tyresö kommun.

Det pågår något mystiskt i Tyresö kommun, säder om Stockholm. Under måndagen publicerade kommunen ett Facebookinlägg som inleddes med ”Varning!” där de uppmanar hundägare i området att vara vaksamma.

Det ska gälla köttbullar, bröd eller pulver som placerats ut på områden där människor ofta rastar sina hundar – som misstänks vara förgiftade. Till en följd av detta har hundar insjuknat och vissa även avlidit, enligt boendes uppgifter till kommunen.

Nu går de ut och varnar allmänheten för det inträffade och ber hundägare att hålla koll på vad deras hundar får i sig.

– De hundägare som hört av sig har berättat om hur deras hundar blivit illamående, trötta och medvetslösa och behövt åka in till djursjukhus, säger Ola Åkesson, brottsförebyggande strateg på kommunen.

Ola Åkesson, som är insatt i ärendet, berättar att det inte är fastställt att det är gift men att mycket tyder på det enligt de hundägare som hört av sig.

– Hundarna har ju visat tecken på förgiftning strax efter att de fått i sig den här maten som legat ute, säger han.

Tyresö kommun

”Verkar medvetet ha lagt ut detta”

I Facebookinlägget skriver Tyresö kommun att mycket tyder på att handlingen är avsiktlig.

Någon verkar medvetet ha lagt ut detta och även skrivit hotbrev om att hundägare ska plocka upp efter sin hund, eller också kommer hen att vidta åtgärder” står det.

Enligt Ola Åkesson, som inte sett breven själv, går det inte att säga att det finns något samband mellan uppgifterna om breven och de misstänkta förgiftningarna.

– Det kan vi omöjligt säga även om det kommit inom samma tid. Men att placera ut mat på det här viset utomhus har man väl något syfte med. Vem det är som gjort det och i vilket syfte, kan man ju bara spekulera i, säger Ola Åkesson.

Felica var ute och gick när hon fick syn på köttbullarna – som kommunen varnat för.

”Fick en klump i magen”

Tyresöbon Felicia Norsten var ute och gick när hon fick syn på precis en sådan låda kommunen varnat för, med köttbullar och pulver. Hon vet inte om den är förgiftad men anmälde det till polisen för säkerhets skull eftersom den kändes ”misstänkt placerad”.

– Det var liksom en öppnad folielåda som var placerad mitt på en gångväg där många rastar sina hundar. Dessutom ligger det ett dagis jättenära, så när jag såg det fick jag en klump i magen, säger hon.

Ola Åkesson uppmanar alla som ser något misstänksamt att kontakta polisen eftersom det förbättrar utredningsläget.

– Det är oerhört tragiskt att hundägare och deras hundar blivit utsatta för detta. Det är ju ens familjmedlem det rör sig om. Så vi vill be våra kommuninvånare att vara vaksamma och hålla koll på sina hundar. Har man blivit utsatt eller ser något misstänkt – kontakta polisen.

ANNONS EXTERN LÄNK

Kickstarta hösten hos MEDS – fina kampanjer på allt du behöver här!

MEDS

Publisert:

LÄS VIDARE

Boende varnas – flera katter förgiftade

ÄMNEN I ARTIKELN

Tyresö

Hundar

Brott