”Säg inte grattis – säg fuck you patriarkatet”

Publicerad 2018-03-08

Kvinnodagen engagerar feminister och annat folk runt om i hela världen, så även skådespelerskan Aleksa Lundberg. Och hon har dessutom en del råd inför kvinnodagen.

– I stället för att säga grattis ska vi säga ”fy fan” och ”vi vill ha ett bättre samhälle”, säger Aleksa.

Den 8 mars är sedan 108 år tillbaka den internationella kvinnodagen. Varje år firas det, kämpas det och markeras det från människor, verksamheter och grupper.

En som har en stark och varm relation till dagen är Aleksa Lundberg. En i debatten framträdande feminist, som även är verksam som skådespelare.

– Jag har en väldigt nära relation till internationella kvinnodagen. Jag är feminist och kvinna – av den anledningen alena betyder kvinnodagen väldigt mycket.

När Aftonbladet når henne berättar hon om flera feministiska event och paneldebatter hon deltagit i de senare åren, och det är lätt att få bilden av att hon är något av en 8 mars-expert. Därför passar vi på att fråga henne om lite kvinnodagsråd.

Hur är det med klassikern grattis – hiss eller diss?

– Man ska inte säga grattis, man ska snarare säga ”fuck you patriarkatet”.

Aleksa nämner även den intensiva debatt som förts senaste tiden efter Kajsa Ekis Ekmans debattartikel i Aftonbladet. Skådespelaren själv beskriver debatten som en konflikt mellan vissa feministiska cis-kvinnor [reds anm. förenklat så är cis en person som inte är trans] och transaktivister.

”Ses som ett hot mot feminismen”

– Det här är ju en gammal konflikt. Att transkvinnor och cis-kvinnor som är feminister hamnar i krock med varandra, säger hon och fortsätter:

– Det började så vitt jag vet på 1970-talet med en bok av en feminist som heter Janice Raymond som hette ”The transsexual empire – The making of the shemale”. Där hon då menar att transkvinnor i själva verket är män som approprierar kvinnors liv och kroppar, och av den anledningen ska ses som ett hot mot feminismen och som en del av patriarkatet.

Aleksa Lundberg har bland annat spelat rollen som Kristina i Kung Kristina" på Strindbergs Intima teater.

Om diskussionen säger Aleksa – som själv är transkvinna – att:

– Personligen tycker jag att det är lite av en konspirationsteori att jag i egenskap av transkvinna skulle genomgå hela den här processen för att appropriera kvinnors liv och kroppar. Varför skulle jag ägna mitt liv åt det?

Men debattens hetta till trots föreslår Aleksa gemensamm kamp på internationella kvinnodagen.

– Jag vill kämpa tillsammans. Vi ställer ju inte upp på de här patriarkala reglerna.

Och det kan vara läge att passa på, för om allt går som Aleksa hoppas kommer den 8 mars inte att vara sig likt särskilt många år till.

– Jag hoppas att 8 mars ska bli något vi kan minnas med stolthet, men inget som ska vara brinnande aktuellt särskilt länge till. Eftersom vi förhoppningsvis får ett mer och mer jämställt samhälle för varje år.