Anställd på äldreboende snaggade håret på dement kvinna

Publicerad 2015-06-09

Dottern: ”Det är ett övergrepp på min mamma”

89-åriga Karin har alltid varit noga med att vårda sitt långa hår.

Men en dag när dottern Lilian Gustafsson besökte henne på äldreboendet upptäckte hon att någon snaggat det.

– Håret var en del av min mammas personlighet. Nu ser det för jävligt ut, säger hon.

När Lilian Gustafsson hälsade på sin mamma Karin på det kommunala äldreboendet Solbacken i Åtvidaberg för en dryg vecka sedan fick hon en chock.

Karins vanligtvis långa, permanentade hår var borta. I stället hade hon en mycket kortklippt frisyr.

– En i personalen på boendet hade snaggat henne. Det var väldigt ojämnt och slarvigt gjort. Det såg fruktansvärt ut, säger Lilian till Aftonbladet.

Sedan dess har Lilian varit i kontakt med en rad olika vårdchefer inom Åtvidabergs kommun. Men hon har fortfarande inte fått någon förklaring till snaggningen.

– Alla som jag har pratat med har bara hänvisat vidare till andra personer. Min mamma är dement och kan inte protestera. Det ingår inte i vårdarens arbetsuppgifter att klippa hår.

– Min mamma brukar gå till frisören var femte eller var sjätte vecka för att klippa och permanenta sig. Det som hänt är ett övergrepp, säger hon.

Inte heller har Karin fått träffa personen som klippte hennes mamma.

– De säger att de inte gör så. De är väl livrädda. Jag har inte ens fått en ursäkt.

”Blev förskräckt”

Det inträffade har anmälts till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

Lilian Gustafsson har också varit i kontakt med Demensförbundets ordförande Stina-Clara Hjulström. Även hon reagerar starkt på det inträffade.

– När jag först fick informationen blev jag förskräckt. Det Lilian berättar låter förfärligt. Hon borde verkligen ha bjudits in till ett möte om varför personalen gjorde så här, säger hon, och fortsätter:

– Det kan finnas medicinska skäl till att klippa håret kort på äldre, till exempel om någon har eksem. Men om det inte finns några särskilda skäl ska man ju naturligtvis inte snagga boende.

”Måste avvakta utredningen”

Anne-Cathrine Jönsson är omsorgschef för hälso- och sjukvårdspersonalen i Åtvidabergs kommun. Hon vill inte kommentera det inträffade.

– Det som hänt är anmält till Ivo, och det innebär att det kommer att bli en utredning. Jag kan inte föregripa den utredning. Jag kan inte säga något om detta över huvud taget, säger hon.

Men hur ser du på att kvinnans dotter reagerat så starkt?

– Jag kan inte uttala mig alls om det här ärendet. Vi måste avvakta utredningen.

Följ ämnen i artikeln