Brutala bilder avslöjar Assads tortyr

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 5 | Foto: LUCAS JACKSON/Reuters
En kvinna reagerar på bilderna som visar tortyr och död från krigets Syrien.

NYHETER

Bilderna för tankarna till Hitlers koncentrationsläger.

Men de är tagna i Syriens tortyrkammare av regimens egen fotograf, som nu hoppat av.

På grund av faran för hans säkerhet är fotografen anonym och går endast under kodnamnet ”Caesar”, skriver DN.

Under de första åren av Syrienkriget var mannen anställd som fotograf hos den syriska militärpolisen. Han var en kugge i ett väl fungerande system med syfte att dokumentera varje död kropp som togs upp ur regimens fängelsehålor och tortyrkammare.

Över 6 000 mördade regimkritiker

Totalt blev det 45 000 bilder.

– Jag hade aldrig sett något liknande. Före revolutionen så torterade regimen för att få upplysningar, i dag torterar de för att döda, säger Caesar i en intervju med journalisten Garance Le Caisne som skrivit en bok om den syriska regimens tortyrmaskineri.

Dagens Nyheter har i dag publicerat en rad foton från boken, men bilderna är maskerade på grund av de fruktansvärda motiven.

Till slut hoppade Caesar av. Han fick nog. I en gömd minnessticka smugglade han ut bilderna. Med hjälp från motståndsgrupper inne i Syrien lyckades han också fly landet. Han befinner sig på flykt i Europa, under hemlig identitet.

Nu kan bilderna användas som bevis mot den syriska regimen i olika internationella och nationella domstolar. En specialdomstol i Frankrike har inlett en utredning om krigsbrott med stöd av Caesars bilder.

Publicerad:

LÄS VIDARE