Stressig födelsedag för Victoria

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-07-13

Ett fullspäckat schema väntar kronprinsessan Victoria på hennes 30-årsdag på lördagen.

Före det traditionsenliga firandet på Öland ska hon hinna med ett officiellt firande på Slottet i Stockholm.

Det börjar med att kronprinsessan på förmiddagen uppvaktas av representanter från riksdagen och regeringen, efter att redan ha firat en familjegudstjänst i Slottskyrkan.

– Det blir det andra officiella födelsedagsfirandet sedan 18-årsdagen, säger hovets informationschef Nina Eldh som har bråda dagar.

Den som är i Stockholm och vill framföra sina gratulationer kan skriva en hälsning i de listor som lagts ut i Västra valvet på kungliga slottet. Klockan 12 skjuts salut från Skeppsholmen och sedan hålls en militär uppvaktning på Slottets inre borggård.

Stort intresse

Enligt Nina Eldh har kronprinsessans 30-årsdag ett stort internationellt intresse och det kommer att bli fullsatt i pressens utrymmen. Men efter trettio år i rampljuset tar kronprinsessan uppståndelsen med ro.

– Jag känner mig mer trygg och lugn nu än jag gjorde för några år sedan, säger kronprinsessan Victoria när TT intervjuar henne inför födelsedagen.

Efter uppvaktningen i Stockholm bär det av med flyg till Öland där kronprinsessan fortsätter firandet mer eller mindre traditionsenligt. Vanligtvis inleder kronprinsessan sin födelsedag med en familjelunch på Solliden men i år får det enligt Nina Eldh bli en smörgås ombord på planet.

Gratulationer från allmänheten

Omkring klockan 16 tar Victoria emot gratulationer från allmänheten i parken på kungafamiljens sommarresidens Solliden och därefter blir det konsert med flera kända svenska artister på Borgholms idrottsplats. Den fullspäckade dagen avslutas med en familjemiddag på Solliden.

TT