Gängkriminella grupperar sig i Örebro

Uppdaterad 2014-10-31 | Publicerad 2014-10-30

ÖREBRO/stockholm. Ett stort antal tillresta medlemmar ur flera kriminella gäng hårdbevakas i centrala Örebro.

I går kväll blossade oroligheter upp i stadsdelen Oxhagen.

– Det rör sig om ett gängkrig, säger en uppgiftslämnare till Aftonbladet.

En man har anhållits misstänkt för förberedelse till grov misshandel.

Den stora polisinsatsen fortsatte i Örebro under torsdagskvällen. Enligt uppgifter till Aftonbladet är det personer med koppling till Bandidos som rest till staden för att markera mot ett rivaliserande gäng.

Ett stort antal civila poliser rörde sig under kvällen och natten runt i de centrala delarna av staden.

”Stökigt hela veckan”

Aftonbladets team på plats stannades vid flera tillfällen av poliser som krävde att få se legitimation. 

Strax efter 21 samlades ett gäng på mellan 20 och 30 personer vid bostadsområdet Oxhagen. Polisen svarade med tio polisbilar och en helikopter. Strax senare omhändertogs två personer av polisen. 

– Det har varit stökigt hela veckan och uppgifter säger att det rör sig om ett gängkrig. I dag har det kraftsamlats och samlats in från olika städer, säger en uppgiftslämnare till Aftonbladet.

Enligt samma källa är fler gängmedlemmar på väg in i länet.

Senare på kvällen slog polisen till mot en bil på Karlsundsgatan i Örebro. Fem till sex personer hölls av polisen i omkring en halvtimme medan man sökte igenom fordonet.

Polisen övervakade vid midnatt vägen från Karlskoga in mot Örebro med flera bilar.

”Kriminella individer”

På fredagsmorgonen uppgav länsvakthavande befäl, Jens Heide, att det var lugnt i staden.

– Vi har en som sitter anhållen misstänkt för förberedelse till grov misshandel, säger han.

Ytterligare en man är anhållen misstänkt för olaga hot.

Under fredagen fortsätter polisinsatsen.

– Vi är beredda under dagen här och har resurser så att vi kan ta upp jakten på bråkstakar, säger Mats Nylén, Örebropolisens kommunikationschef.

Tidigare under torsdagen stoppades ett stort antal medlemmar ur två kriminella nätverk, X-team och Romanos, på E18 utanför Örebro.

Deras fordon, närmare tio bilar, genomsöktes av polisen och personernas identitet kontrollerades.

– Det handlar om kriminella individer som är ute efter bråk med andra personer, sa polisens presstalesman Mats Nylén till Aftonbladet i samband med tillslaget.

Rör sig i Örebro centrum

Ett tillhygge påträffades i ett fordon och en anmälan om förberedelse till grov misshandel skrevs.

Under torsdagskvällen rörde sig upp till ett 40-tal personer inne i centrala Örebro, uppger Nerikes Allehanda.

Enligt tidningen punktparkeras de av poliser, både till fots och i polisfordon. Flera personer uppges också ha visiterats.

Under kvällen har en polishelikopter cirkulerat över staden och polisnärvaron är mycket stor. Aftonbladets reporter på plats, Erik Wiman, säger att det märks att polisen tar händelsen på mycket stort allvar.

– De är på helspänn. Så fort de gör något så kommer det minst tio polisbilar. Man försöker störa gängen så att de inte ska konfrontera varandra, säger han.

Sedan en lång tid tillbaka pågår en strid mellan olika gäng om narkotikamarknaden i Örebro, har Dagens Nyheter tidigare rapporterat.

Tidigare våldsamheter

Flera skottlossningar har ägt rum. För ett knappt år sedan sköts en 25-årig man med kopplingar till Romanos ner, och mordförsöket tros ha varit en följd av att en person med kopplingar till "motståndargänget" Black Cobra skjutits bara dagar tidigare i Kumla av en person i Romanos-sfären.

Under rättegången mot den misstänkte skytten i det andra fallet dök ett stort antal anhängare från såväl Bandidos som Black Cobra upp och polisen tvingades avlägsna Black Cobra-männen från tingsrätten.

Vid flera andra tillfällen har Bandidos, som är "moderklubb" till Romanos, åkt till Örebro för att markera och förhindra att Black Cobra expanderar i staden.