Guvernör om orkanen Florence: Rid inte ut ett monster

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: NOAA
En satellitbild visar "Florences" orkanvirvel i Atlanten.

Uppemot två miljoner invånare har ombetts eller beordrats att lämna North Carolina, South Carolina och Virginia när jätteorkanen Florence närmar sig.

Ovädret sätter ny fart på oenigheten mellan president Trump och det tidigare stormdrabbade Puerto Rico.

– Detta är ett historiskt oväder, som kommer kanske en gång per livstid, säger North Carolinas guvernör Roy Cooper.

Han förklarar att Carolina-borna är tuffa typer, som kanske tycker sig vara så vana att de inte behöver evakueras. Men han råder alla berörda att "fly nu".

– Vi ber folk att inte försöka rida ut ett monster.

Evakueringar är dock inte så lätta i alla lägen – vägarna i dessa delar av USA präglas även i vanliga fall av mycket tät trafik, och redan på onsdagen rapporterades långa bilköer på en del håll. Florence väntas nå USA:s kust på torsdagen, och sedan fortsätta härja i östra USA hela helgen.

"Totalt förberedda"

Donald Trump säger också att Florence är en orkan av en kaliber som USA:s ostkust inte sett på decennier. Men han försäkrar att landet är berett.

– Vi sparar inte in på något, vi är totalt förberedda, vi är så redo som någon någonsin har varit, säger presidenten.

I samtal med medier i Vita huset om beredskapen kallar Trump också katastrofarbetet på Puerto Rico efter orkanen Maria förra året för "en otrolig framgång".

Men på den punkten var han oenig med det territoriets styrande redan då, och upprördheten tar nu ny fart.

– Ursäkta sir, men skäms! säger Carmen Yulín Cruz, borgmästare i huvudstaden San Juan, till CNN.

Utan el

"President Trump tycker att förlusten av 3 000 människoliv är en framgång. Kan ni tänka er vad han skulle se som ett misslyckande?", skriver hon på Twitter.

Puerto Ricos elnät var i dåligt skick redan tidigare, men slogs i stort sett ut helt av Maria. På en del håll har energiföretag som Tesla gått in med nya lösningar i form av bland annat solkraft. Men en del hushåll förblev utan el i många månader, fram till helt nyligen, vilket lett till utbredd bitterhet.

Publicerad:

LÄS VIDARE