Norrsken

Norrsken på flera platser – Anton fångade fenomenet på bild

Av: 

Mikaela Somnell

NYHETER

Det har ramlat in läsarbilder från flera delar av Sverige till Aftonbladets tipsmejl.

En av de vackraste vyerna lyckades Anton Clausén knäppa från Söders höjder i Stockholm.

Under söndagskvällen har många entusiastiska läsare från flera orter hört av sig till Aftonbladet med bilder på det vackra, gröna fenomenet.

Anton Clausén, 29, väntade in skenet på Monteliusvägen på Södermalm i Stockholm när det plötsligt började dansa omkring på himlen.

Norrskenet över Stockholm.

– Jag är med i en grupp på Facebook som heter ”Norrsken” och de hade hintat om att det kunde bli norrsken just ikväll. Nu har jag stått här i två timmar och småfrusit och väntat och nu kom det som en blixt från en klar himmel, säger han.

Väntade in norrskenet

Anton har fotat fenomenet vars vetenskapliga namn är Aurora Borealis tidigare, och för nästan ett år sedan var hans bilder med i Aftonbladet.

– Man kan aldrig veta på förhand, det är bara att ställa sig snällt och vänta. Jag såg det för nästan ett år sedan på samma plats men det här var nästan häftigare. Det höll på mycket längre, det var mer intensivt.

Han ger en närmast poetisk beskrivning av det vackra gröna ljuset.

– Det ser ut som om någon målar med en pensel över himlen och drar gröna, breda streck över himlen från Storkyrkan till höger och till Stadshuset till vänster och över hela Riddarfjärden. Det är en 20–25 personer här och tittar.

I stora delar av Sverige

Enligt sajten Aurora-service.eu går det att se på en karta att prognosen för norrsken är god i Sverige under söndagskvällen.

Fenomenet beräknas kunna uppstå i hela Norrland och Svealand och kanske en bit in i Götaland.

Har du sett norrsken ikväll? Mejla din bild till Aftonbladet på tipsa@aftonbladet.se! (Ingen ersättning utgår för bilder.)

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta

Advisa

Publisert:

LÄS VIDARE

Spana efter norrsken – här är bästa platserna

ÄMNEN I ARTIKELN

Norrsken

Väder

Sverige