Lättare få jobb – färre sökte högskola

TT

Publicerad 2021-10-19

Fler än 1 300 personer har sökt juristprogrammet på Lunds universitet till våren. Arkivbild.

Närmare 243 000 personer har sökt en högskoleutbildning till våren 2022.

Det är nästan 15 000 färre än antalet som sökte till våren 2021, meddelar Universitets- och högskolerådet (UHR).

”Intresset för att söka högskoleutbildning är fortfarande på en hög nivå jämfört med före pandemin. Men vi ser nu en avmattning jämfört med 2020 och 2021, säger UHR:s generaldirektör Eino Örnfeldt i ett pressmeddelande.

Det är framför allt de i sammanhanget äldre sökande som försvunnit. I ålders­gruppen 25–34 år minskade antalet sökande med över 10 000 och i gruppen 35 och äldre var minskningen drygt 2 000 personer jämfört med för ett år sedan.

”En trolig förklaring är att de äldre har lättare att hitta jobb nu jämfört med för ett år sedan”, säger Eino Örnfeldt.

Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning, säger i en kommentar att det ”i grunden är bra att fler får jobb”.

”Som land behöver vi dock fortsätta utbilda inom bristyrken som lärare och sjuksköterskor. Det är därför mycket bra att vi nu precis fått på plats en mer ändamålsenlig styrning av bristyrkesutbildningar så som lärarutbildningarna och vårdutbildningarna. Nu gäller examinationsmål”, säger hon.

Målen har beslutats av riksdagen och ska hjälpa lärosätena att prioritera mellan olika utbildningar. Målen gäller hur många studenter som ska examineras inom utbildningar mot arbete i vård och skola, och är en del av en utvecklad styrning av universitet och högskolor som regeringen nu genomför, enligt Ernkrans.

”Det råder brist på examinerade inom många yrken inom vård och skola, och det är viktigt att öka det totala antalet som examineras”, säger hon.

LäroanstaltUtbildningAntal sökande i första hand
Karolinska institutetLäkarprogrammet1 529
Stockholms universitetJuristprogrammet1 483
Lunds universitetJuristprogrammet1 313
Stockholms universitetPsykologprogrammet1 009
Umeå universitetSocionomprogrammet975
Källa: UHR